Kubice je schopen přivést policii do střetu se stávkujícími, varuje Paroubek

14.06.2011 14:37

Čtvrteční stávka může podle bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka přerůst v hlubší společenský konflikt. Může ho způsobit i ministr vnitra Jan Kubice, který je podle expremiéra schopen přivést policii do střetu se stávkujícími. A pokud dojde k násilí, povede to k eskalaci napětí ve společnosti a smetení této vlády, říká Paroubek v rozhovoru pro iDNES.cz.

Kubice je schopen přivést policii do střetu se stávkujícími, varuje Paroubek

Za velmi pravděpodobné považuje bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, že čtvrteční stávka přeroste v nějaký hlubší společenský konflikt, pokud bude pravda to, co naznačoval ministr vnita Jan Kubice. „Ten je schopen přivést policii do střetů se stávkujícími. A pokud dojde k násilí, povede to k eskalaci napětí ve společnosti a smetení této vlády," upozorňuje Paroubek v rozhovoru pro iDNES.cz.

Podle něj vláda pracuje s ekrazitem a neschopní lidé jako ministr vnitra Kubice to mohou jen zhoršit. „Jestli mi někdo vytýkal zásah při CzechTeku, za který jsem nenesl odpovědnost, protože to bylo rozhodnutí velitele na okresní úrovni o zásahu proti lidem. Teď ministr této vlády hovoří o možnosti zásahu policie proti stávkujícím. To je velice závažné a v polistopadové historii je to poprvé, kdy k tomu má někdo odvahu," poukazuje expremiér.

Premiér nechápe společenskou realitu

Nabídka, kterou dal Petr Nečas v pondělí odborům, že je ochoten se bavit o změně podmínek pro odchod do důchodu, nepovažuje vůbec za adekvátní. „Premiér podle mě nechápe společenskou realitu. Devadesát procent lidí nechce jeho reformy a odboráři nemají důvod, aby se bavili o jednotlivostech. Chtějí prostě donutit vládu, aby stáhla reformy, které nemají žádnou společenskou podporu. A to je správný cíl," tvrdí Paroubek.

Počítá s tím, že ve čtvrtek během stávky pojede do práce autem a kdyby to nešlo, dojde to pěšky. „Je to tak tři kilometry, to zvládnu," vysvětluje Paroubek a dodává, že ke stávce nějaké nesnáze prostě patří. „Odborářský protest, který nikoho nebolí, lidi nezajímá. Takhle by se o to měli zajímat i ti, koho jinak požadavky odborů netrápí. Tohle stejně lidé přičtou na vrub vládě, ne odborářům," domnívá se bývalý šéf ČSSD.

K věci:

Bulvár varuje: V ulicích se rozpoutá peklo. Poteče krev 

Vůdce stávky: Nejsem levičák, Kalousku, ty šoumene navoněnej 

Nejsem zbabělec. S nespokojenci promluvím, tvrdí Kalousek u vína 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…