Nečas svolal na středu tripartitu. Odbory odmítly účast

14.06.2011 20:20

AKTUALIZOVÁNO Vláda začala v úterý podnikat kroky, aby zabránila čtvrteční odborářské stávce v dopravě nebo aby aspoň zmírnila její dopady. Premiér svolal na středu mimořádné jednání s odbory a zaměstnavateli o reformách a odborářském protestu proti nim. Předáci z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na zasedání jít nechtějí. Podle nich nebylo svoláno podle pravidel. Odbory v úterý dál chystaly stávku i shromáždění, které by ji mělo podpořit.

Nečas svolal na středu tripartitu. Odbory odmítly účast

Odborářská stávka v dopravě by ve čtvrtek měla začít v 0:00 a trvat do půlnoci. Zastavit se mají vlaky v celé zemi. Omezit se má provoz městské dopravy v Praze a Brně, Ústí nad Labem, Olomouci a Havířově. Jinde se řidiči chtějí přidat symbolicky. Odbory chystají v Praze "blokádu papalášů", zablokovat by mohly vládní budovy. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá shromáždění u ministerstva zdravotnictví. Předáci nevyloučili ani průvod metropolí, sami ho ale neorganizují.


Zavadil mi nebral telefon, stěžoval si Nečas

Premiér si dnes na tiskové konferenci postěžoval, že se snaží dovolat šéfovi ČMKOS Jaroslavu Zavadilovi a domluvit se na jednání. Předák největší odborové centrály mu prý ale nebral telefon. Nakonec spolu šéf ČMKOS a předseda vlády mluvili, na termínu tripartity se ale prý nedohodli. 

Odboráře tak pozvánka k jednacímu stolu na středeční ráno překvapila. Nesouhlasí ani se způsobem svolání zasedání. "Je v rozporu s jednacím řádem rady hospodářské a sociální dohody (tripartity)," uvedl šéf odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle něj se na jednání musí shodnout všechny strany. 

Drábek odbory nechápe. Vláda jim chce dát prostor

Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) vláda nabízí odborům středečním tripartitou další prostor k jednání o reformách, které kritizují. "Tentokrát (odbory) svoji neúčast svalují na procedurální důvody," uvedl Drábek. Pokud se jednání kvůli neúčasti odborů podle něj neuskuteční, potvrdí se, že "stávka má být přehlídkou politické síly odborových bossů". 

ČMKOS chtěla jednání ve čtvrtek, v pátek či v sobotu, až bude zpátky z ciziny jejich předák. Odboráři z druhé centrály tak rezolutní nebyli a o případné účasti dál jednali. Někteří předáci upozorňovali zas na to, že pokud chce premiér jednat o stávce a jejím případném zrušení, měl by se spíš než na ČMKOS obracet na vedení pořádající koalice dopravních odborových svazů. 

Zastavené vlaky nahradí najaté autobusy

Vláda dnes začala také hledat řešení, jak by zmírnila dopady stávky. Dráhy by podle ní měly najmout od soukromých dopravců 200 autobusů, které by měly nahradit železniční spojení. Posílit by je mělo až 150 autobusů a mikrobusů ministerstva obrany. Jezdit by měly do obcí, které jsou na vlaky odkázané. České dráhy uvedly, že náhradní autobusovou dopravu nasadí ale zřejmě jen ve velmi omezené míře. Podle své mluvčí by potřebovaly k zajištění dopravy na 4500 autobusů. Podnik zatím neví, kolik jich obstará. Ministr dopravy Radek Šmerda odpoledne jednal s odbory na železnici o tom, aby se po skončení stávky provoz okamžitě obnovil bez dalších prostojů. 

Ve čtvrtek v Praze a okolí vyjede asi třetina autobusů. Ke stávce se nepřipojí soukromí dopravci, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy. V dalších městech se zatím o podobě stávky jedná. 

Odborářský protest se dotkne i škol. Mnohé z nich budou mít kratší výuku či ředitelské volno. Provoz omezují i školky. Stávka zasáhne také vysoké školy. Třeba Univerzita Karlova ruší některé přijímací zkoušky. 

Související: Šéf odborářů k tripartitě: Poslouchat vládní "blabla" se nám nechce


Více ke stávce:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…