Tripartita se pokusí odvrátit stávku. Odbory se rozhodly zúčastnit

15.06.2011 8:58

Jednání o reformách má ve středu na programu mimořádná tripartita, kterou nechal kvůli chystané stávce svolat premiér Petr Nečas (ODS). Společné zasedání vlády, zaměstnavatelů a odborů by mělo začít v 09:00. Odboráři z odborových centrál se chvíli před konáním tripartity rozhodli, že na schůzku do Strakovy akademie dorazí.

Tripartita se pokusí odvrátit stávku. Odbory se rozhodly zúčastnit

O chystané stávce a blokádě by měl ve středu s odbory jednat i pražský primátor. Zasedání krizového štábu metropole se zúčastní také premiér. Koalice dopravních odborových svazů, která stávku pořádá, se pak chystá poslední podrobnosti o zastavení dopravy oznámit odpoledne.

Chystaná stávka dopravních odborů na protest proti reformám má začít o půlnoci ze středy na čtvrtek a trvat má 24 hodin. Přestat jezdit by měly vlaky v celé zemi, výrazně omezit by se měl provoz městské dopravy v Praze, Brně a některých dalších městech. V metropoli chystají odbory "blokádu papalášů", jak svou akci nazvaly.

Odvrátí tripartita stávku odborů?

Plánované akce by mohlo odvrátit dnešní jednání tripartity. Pokud by se odborům kabinet zaručil, že své reformy stáhne a přepracuje, od stávky by ustoupily.

Šéfové odborů ale prohlásili, že se jim nechce poslouchat vládní návrhy. "Dneska na osmou jsem svolal chlapy, abychom se poradili, zda zítra na tripartitu půjdeme. Nejsem si úplně jistý, zda poslouchat  hodinu nějaké blablabla o tom, jak nám stávka nesedí, máme zapotřebí," sdělil ParlamentnímListům.cz šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) vláda nabízí odborům středečním tripartitou další prostor k jednání o reformách, které kritizují. "Tentokrát (odbory) svoji neúčast svalují na procedurální důvody," uvedl Drábek. Pokud se jednání kvůli neúčasti odborů podle něj neuskuteční, potvrdí se, že "stávka má být přehlídkou politické síly odborových bossů". 

SLEDUJEME téma stávka

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…