Vláda projedná postup v obraně proti solárním arbitrážím

15.06.2011 6:59

Vláda se na svém středečním zasedání bude zabývat sestavením právního týmu, který bude český stát bránit v arbitrážních sporech se solárními investory. Ministerstvo financí v předkládaném materiálu konstatuje, že arbitráže představují ohrožení zájmů českého státu. Podle odhadů České průmyslové fotovoltaické asociace by stát v příštích třech letech v prohraných arbitrážích mohl zahraničním investorům vyplatit až 20 miliard korun.

Vláda projedná postup v obraně proti solárním arbitrážím

Ministerstvo financí už počítá s minimálně 80 možnými žalobami majitelů solárních elektráren ze zahraničí. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) chce předložit návrh, aby se kvůli arbitrážím nemuselo vypisovat výběrové řízení na právní služby. Chtěl by vybrat vlastní odborníky a vyhnout se průtahům. Tým by měl vést expert na arbitráže Radek Šnábl.

Kalouskům návrh ovšem kritizuje například nezisková organizace Transparency international. Ministerstvo prý o hrozbě arbitráží vědělo minimálně od začátku roku.

U každé žaloby se musí postupovat jinak

„Argument, že jsme právníky mohli vybírat dopředu, je mylný. My nyní registrujeme podání z Německa, Belgie, Kypru, Německa a každá ta země má s Českou jinou smlouvu o ochraně investic, a v každém případě se tedy musí postupovat jinak. Právníky proto nešlo vybrat dopředu," hájí postup ministerstva Šnábl v Lidových novinách.

Vláda má ve středu na programu také návrh na spuštění elektronického tržiště pro veřejnou správu. Nákup vybraných komodit se bude nově uskutečňovat přes internet. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od toho mimo jiné slibuje snížení dodavatelských cen.

Dalšími body dnešního programu jednání vlády je také například návrh, který má zmírnit kvalifikační podmínky pro osoby vedoucí praktické kurzy a přednášky pro chovatele včel, či informace o činnosti daňové a celní správy České republiky v loňském roce.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …