Odbory dostávají milionové dotace z EU. Mají posílit sociální dialog

15.06.2011 10:57

Evropská unie schválila dotaci ve výši 80 milionů pro Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS). Peníze mají posílit sociální dialog. Tento účel dotace se ale zatím nenaplnil. Odbory jsou s vládou naopak na ostří nože.

Odbory dostávají milionové dotace z EU. Mají posílit sociální dialog

Vyplácení peněz EU má na starost ministerstvo práce a sociálních věcí. To ovšem odhalilo nedostatky v čerpání dotace. „Poslední monitorovací zpráva byla vhledem k zásadním chybám na straně příjemce vrácena k opravě a doplnění," řekl mluvčí resortu Viktorie Plívová.

Ve výkazech nesouhlasil počet odpracovaných hodin s vyplacenými penězi

Nesouhlasil počet odpracovaných hodina na výkazech práce s rozpisem mzdových nákladů. Další pochybení bylo odstranění předdefinovaných vzorců v rozpise mzdových nákladů, čímž byla znemožněna jejich kontrola i celé monitorovací zprávy. Tím vzniká podezření, že odboráři využívají evropské peníze na jiné než původně schválené účely.

„Chci věřit tomu, že odbory tuto částku nezneužívají k financování svých politických aktivit," reagoval premiér Petr Nečas (ODS) pro Lidové noviny.

Koordinátor čerpání dotací Dušan Martinek namítá, že žádné peníze z EU nebyly na stávku použity. Prý se z nich zaplatil vznik poradenské infolinky pro členy odborů či vznik poradenských center v krajských městech.

Zlepšit sociální dialog se zatím nedaří

Podle Lidových novin se ovšem hlavní účel dotace - zlepšení dialogu - nedaří naplňovat. Míní tím neschopnost vlády navázat dialog s odbory. Místo toho se obě strany vzájemně osočují skrze média.

Ministr práce Jaromír Drábek si proto nechá projekt odborů prověřit. Odbory prý ale nesrovnalosti ve výkazech opravily.

Odbory tak čelí dalšímu podezření, že penězi motivují své členy k účasti na stávkách či demonstracích. Média v květnu přišla s tím, že poštovní odboráři dostali 300 korun za účast na masovém protestu proti vládním reformám. Podle Karla Koukala z Podnikového koordinačního odborového výboru České pošty to byl příspěvek na jídlo.

SLEDUJEME téma stávka

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…