Peake se stane vicepremiérkou, naplánovaly Věci veřejné

15.06.2011 11:43

Čtvrté místo ve vládě by na konci června mohla obsadit první místopředsedkyně a šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake. Deník Právo zjistil, že by se měla stát vicepremiérkou a ministryní řídící Legislativní radu vlády.

Peake se stane vicepremiérkou, naplánovaly Věci veřejné

Peake by se měla stát vicepremiérkou a ministryní dohlížející na Legislativní radu vlády. Věci veřejné také chtějí své náměstky na resortech, které řídí strany ODS a TOP 09, a požadují křesla v dozorčích radách polostátních firem, kde zatím nejsou členové VV.

VV nedokáží prosadit odvolání Vondry a Fuksy

VV se prý smířily s tím, že neprosadí požadavky na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry a zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS). Pro premiéra Petra Nečase také nepřipadá v úvahu, aby Peake nahradila ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

„V rámci strany se zvažuje, aby se z Karolíny Peake stala vicepremiérka, která by jako ministryně řídila Legislativní radu vlády. Existují pochyby, zda se podaří prosadit naše personální požadavky. Navíc je klub z poloviny rozdělen na ty, kteří Nečasovu vládu podporují, a na ty, kteří by z ní nejraději odešli," zjistil deník Právo od svého zdroje z VV.

Náměstci Věcí veřejných by se měli dostat na resorty financí, spravedlnosti a zemědělství. Má se tak posílit vliv nejmenší vládní strany.

Dodatek ke koaliční smlouvě by měl být hotov do konce června. V textu se například objeví závazek, že nejpozději do 1. ledna 2013 začne platit nový zákon o zdanění hazardu, zrušení anonymních akcií a o depolitizaci státní správy. Také by se ze spotřební daně mělo odvádět 50 procent na Státní fond dopravní infrastruktury místo dosavadních 9,1 procent.

VV umožní grilování Vondry

Podle informací deníku Právo se strany Věci veřejné a TOP 09 rozhodly odejít ze čtvrteční mimořádné schůze sněmovny ke kauze ProMoPro, čímž umožní prosazení programu. Opoziční poslanci tak budou moci vyzpovídat Vondru ohledně kauzy.

To ovšem může způsobit, že až se bude hlasovat o vydání Víta Bárty k trestnímu stíhání, ODS bude hlasovat pro, stejně jako TOP 09. VV by mohly být nařčeny, že se chovají jako političtí dinosauři, pokud by nesouhlasily s vydáním Bárty.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…