Filip i John budou moci přednostně ve sněmovně promluvit

15.06.2011 13:53

Pokud jsou předsedové stran poslanci, budou mít zřejmě v budoucnu právo na přednostní vystoupení ve sněmovně. Umožní to změna jednacího řádu sněmovny. Dnes ji poslanci hladce schválili. Ministři ale budou moci absentovat dál - pokuty za jejich prázné levice neprošly.

Filip i John budou moci přednostně ve sněmovně promluvit

Aktuálně by právo vystoupit kdykoliv za sněmovním putlikem měl nyní díky novele jednacího řádu dolní komory znovu získat předseda VV Radek John, který o něj přišel odchodem z vlády, ale i předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten byl v minulých dvou volebních obdobích místopředsedou sněmovny a toto právo vždy měl. Loní ale do vedení sněmovny zvolen nebyl a tak právo kdykoliv a navíc i cokoliv říci do sněmovního mikrofonu ztratil.

Právo na přednostní vystoupení mají podle dosavadních pravidel jen prezident republiky, členové vlády, vedení sněmovny a předsedové poslaneckých klubů.

Novelu nyní dostane k projednání Senát, který podle dosavadních zvyklostí úpravu pravidel jednání dolní komory schválí pravděpodobně beze změn. Lze naopak očekávat, že v rámci rovnoprávného postavení obou komor navrhne podobnou úpravu.

KSČM do novely jednacího řádu ale neprosadila pokuty deset tisíc korun pro ministry za neúčast na interpelacích, pokud jejich absence nebude mít vážné důvody, tedy zdravotní anebo služební zahraniční cesty.

Napříště již jen elektronicky
    

Sněmovní novela počítá také s tím, že dokumenty projednávané sněmovnou budou především v elektronické podobě. V tištěné formě budou v omezeném množství k dispozici klubům a výborům, stejně jako vládě, Senátu a prezidentovi. Cílem je omezit náklady na kancelářský papír ve výši až 750 tisíc korun ročně.

V minulém volebním období bylo předloženo 1095 tisků, v průměru měly 25 až 30 stran. Každý se namnožil zhruba třistakrát. Kritici novely ale tvrdí, že poslanci si elektronické dokumenty nakonec stejně budou tisknout.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…