Prasárna na obou stranách, říká o stávce šéf Student Agency

15.06.2011 21:23

Majitel flotily žlutých autobusů Student Agency Radim Jančura prý nedostal příležitost nasadit své vozy namísto výpadků především v železniční dopravě. Na stávku je prý jeho společnost připravena, pražské metro pro cestující nahradí vlastní dopravou. O konfliktu mezi vládou a odbory pak říká, že jde o prasárnu na obou stranách.

Prasárna na obou stranách, říká o stávce šéf Student Agency

Jančurova společnost jako jeden z velkých tuzemských dopravců by mohla výpadek způsobený stávkou na železnici teoreticky nahradit dvěma způsoby. O pomoc "žluťáků," jak se autobusům Student Agency lidově říká, ale neprojevil zájem nikdo. "Nezavolal jediný představitel státní správy ani místních samospráv, z jejich strany zájem o pomoc Student Agency nebyl," řekl ParlamentnímListům.cz Jančura.

K nasazení na železničních tratích, má Student Agency již připravené nové vlaky. Ty začnou jezdit od září na trati Praha-Ostrava. Na jedné z nejvytíženějších tratí v republice ale nepomohou. "Student Agency sice již mají k dispozici lokomotivy i vagóny, ale bohužel ty ještě poskytnout nemůžeme, ani kdybychom chtěli. Čekáme na různá povolení a zatím ještě školíme personál, na provoz dosud nejsme připraveni," uvedl Jančura.

SLEDUJEME téma stávka
Poteče krev? Radikální odboráři prý trénovali, jak vyvolat bitku

Tady mě zítra najdete, vzkázal Kalousek naježeným odborářům

Soukromá kyvadlová doprava má nahradit metro

Minimálně provoz dálkových linek společnosti ale ohrožen nebude, firma přijala i protiopatření proti stávce pražských dopraváků. V opačném případě by cestující z velkých českých měst měli problém, konečné stanice žlutých autobusů totiž leží z velké části na pražských periferiích. "Na náhrady některých spojů, které připravuje Praha i jiná města my spoléhat nebudeme. Vytvoříme si vlastní. Čekáme na zprávy, jestli alespoň omezeně pojede metro, nebo ne. Pokud ne, zavedeme kyvadlovou dopravu mezi okrajovými částmi Prahy a centrem. Pronajali jsme si za tím účelem od soukromých dopravců několik vozů," slibuje šéf Student Agency.

Jak stávka v dopravě a případné živelné blokády komunikací v Praze ovlivní čtvrteční výdělek jeho společnosti, ale zatím netuší. Ač s formou odborářského protestu proti vládním reformám nesouhlasí, jeho podporu ve sporu odborů s vládou nemá ani Nečasův kabinet.

Stávka bude krutá, čeká nás násilí. Hvězdopravec lituje Česko
Šikanuje nás policie. A něco mi pípá v mobilu, ohromil odborový boss
Poslanci vynadali odborům do teroristů a takhle to schytali
Klaus se bojí o bezpečí hostů. Oslava se ruší bez náhrady


Líné reformy

"Je to řekl bych prasárna na obou stranách. Pravice si řekla, že vezme peníze z DPH. To je rozhodnutí srabské, neboť jde o nejjednodušší způsob, jak sehnat peníze a nepohnout při tom zadkem. Nesnaží se získat úspory třeba v tom, že se omezí korupce. Odbory to také berou za špatný konec, jde o braní cestujících jako rukojmí. To že se ale obecně protestuje proti vládním krokům, to už tak trochu schvaluji," nechal se slyšet muž, který se do širšího povědomí dostal díky krajským vládám pod taktovkou ČSSD.

Student Agency totiž nabídla do připravovaného tendru na regionální dopravce obdobu svých autobusů, tzv. žluté vlaky. Kraje se ale rozhodly jinak, desetileté smlouvy o lokální dopravě podepsaly s ČD, ačkoliv Student Agency i ostatní soukromí dopravci prý nabídli lepší podmínky. Jančurova odpověď byla překvapivá- prostředky, které měl připravené na rozjetí sítě regionálních vlaků investoval koncem roku 2009 do antikampaně zaměřené proti sociálním demokratům.

reklama

autor: Petr Mašek

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…