Metro se nerozjede, myslí si primátor Svoboda

16.06.2011 11:30

Pražané si pochvalují stávku jako den, kdy se šetří ovzduší v metropoli. V ulicích je méně aut, objevila se řada cyklistů. Spekuluje se o tom, zda se během dneška ještě rozjede pražské metro, primátor tomu nevěří. Odboráři popírají primátorovo nařčení z šikany „stávkokazů“.

Metro se nerozjede, myslí si primátor Svoboda

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) nevěří, že by se ještě dnes mohlo rozjet metro. Novinářům to řekl po jednání krizového štábu s tím, že odborářské přesvědčení strojvůdců je velmi silné. Vlaky podzemní dráhy po ránu poprvé v historii hlavního města nevyjely kvůli protestu dopravních odborů. Podle Svobody však ani při ranní špičce nenastala krizová situace. Zdravotníci podle něj nastoupili do práce v plném či téměř plném stavu, ambulance jsou spíš prázdné.

  • ParlamentníListy.cz sledují téma STÁVKA
  • "I když v tuto chvíli ještě jednání probíhají, kterých já se momentálně neúčastním, tak já osobně jsem přesvědčen o tom, že metro nepojede, že ta stávka bude v plném rozsahu," prohlásil Svoboda. Podle něj jsou strojvůdci metra přesvědčení o důvodnosti stávky zhruba stejnou měrou jako strojvůdci vlaků. "A vlaky nevyjely vůbec," dodal.

    V roce 1989 se metro zastavilo jen na hodinu

    Metro stojí poprvé v historii, omezeně fungovalo i při tragických povodních v roce 2002. Při generální stávce v roce 1989 se zastavilo na hodinu. Podle náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) pak jezdí zhruba třetina povrchové dopravy. Další vývoj bude jasný až při střídání směn.

    Lidé se dnes podle Březiny vyhnuli jízdě autem. Nejvyšší dopravní stupeň byl číslo dvě, což je lepší než o víkendu. Podle policie totiž Pražané stávce přizpůsobili svoje plány a někteří raději z hlavního města preventivně odjeli.

    Odboráři šikanu popírají

    Malý problém zaznamenal krizový štáb ve vozovně Vokovice, kde stávkující bránili vyjet tramvaji s nestávkujícím řidičem. Objevily se prý také výhrůžné sms zprávy odeslané těm, kteří nechtěli stávkovat. To však odmítl šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík., podle kterého odboráři nikomu v jízdě nebránili. Tramvaje prý z vozovny vyrazily normálně.

    Dopravní podnik před stávkou tvrdil, že se v hlavním městě pokusí zajistit alespoň víkendový provoz podzemní dráhy. Odbory ale celou dobu avizovaly, že metro zůstane uzavřeno. Stávka proti vládním reformám začala v Česku v 00:00. Dopravní odbory na 24 hodin zastavily vlaky v celé zemi a omezují i provoz městské dopravy v Praze, Brně a dalších městech. První metro mělo vyjet krátce po 04:30.

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: mp

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    migranti

    Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    „Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…