Odboráři si gratulují: Zastavili jsme Prahu. A Kalousek je provokatér

16.06.2011 15:23

„Vyhráli jsme.“ Tak zněl nejdůležitější vzkaz, který odborářští bossové Bohumír Dufek (Asociace svobodných odborů), Luboš Pomajblík (Odborový svaz dopravy) a Jiří Sábel (hornické odbory) vyslali občanům České republiky. Odboráři si pochvalovali, že dokázali zastavit valnou většinu spojů ve dvou největších městech země.

Odboráři si gratulují: Zastavili jsme Prahu. A Kalousek je provokatér

"Chtěl bych poděkovat kolegům, kteří se navzdory očekáváním zapojili," chválil stávkující zaměstnance Pomajblík. Odboráři ocenili práci lidí, kteří se zasadili o ochromení pražské dopravy a také železničáře, kteří dokázali zajistit zastavení vlaků v celé republice. Za jeden z největších úspěchů považují odborářští předáci zastavení metra. Podle slov Bohumíra Dufka to demonstruje, že se odboráři skutečně dokážou spojit a bojovat za své zájmy.

  • SLEDUJEME téma: STÁVKA

  • Podle jejich informací v Praze ráno vyjelo pouze 14% tramvají a 6% autobusů. Situace se prý až do večera nezlepší, s přibývajícími hodinami naopak Pražané mohou počítat s ještě nižším počtem spojů.

    Překvapivě klidná situace v Praze, jejímž ulicím od rána panuje víkendový provoz, odboráři nekladou velký význam. Blokáda silnic nikdy nebyla jejich záměrem. Na druhou stranu však zdůraznili, že kdyby chtěli, mohli by několika omezeními pohyb v metropoli úplně znemožnit.

    Spekulace o nátlaku na pracující zaměstnance jsou nepodložené, hájí se odborář

    Předák Odborového svazu dopravy Pomajblík ostře omítl spekulace o tom, že by stávkující bránili svým kolegům v práci. „Nikomu nebylo bráněno, kdo chtěl pracovat," dementoval odborář zprávy některých médií. Podle něj nejsou tyto informace podložené.

    Kalousek provokuje, Nečas podlehl tlaku

    Jiří Sábel se na tiskové konferenci ostře pustil do ministra Kalouska, kterého označil za provokatéra. O incident před budovou ministerstva financí se prý Kalousek zasloužil sám. „Kalousek se svou ochrankou postupoval proti proudu a utiskoval demonstranty," popisoval situaci odborář. Podle něj se jedná o jasnou provokaci, kterou hodlá projednávat na příštím jednání tripartity.

    Vzniklý tlak na politiky už prý přinesl ovoce. Odboráři chválili krok premiéra Nečase, který jim po boku ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka přislíbil projednání o „předdůchodu" pro zaměstnance náročných povolání.

    Čtěte také:

    Praha důsledky stávky zvládá 

    Kalousek si pochvaloval: To je klídek, ta stávka. Pak přilétla rajčata 

    Pražský primátor: Odbory šikanují ty, kteří chtěli pracovat 

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: qot

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…