Klidná stávka stmeluje vládu, chválí si koalice

16.06.2011 23:28

Stávka stmeluje rozhádanou koalici, pochvalují si politici. Vláda, která se doteď zmítala ve vnitřních sporech, v odborářích konečně našla protivníka, proti kterému musí postupovat jednotně. „I Věci veřejné začaly být konstruktivní. Já myslím, že stávka má své první výsledky a je třeba odborářům poděkovat," komentoval pro ČT 24 přínos stávky koaliční poslanec Petr Gazdík (TOP 09). Celkovému dojmu ze stávky napomáhá také překvapivě klidný průběh akce. Její atmosféra podle Gazdíka připomíná spíše ekologický happening připomínající třeba den bez aut.

Klidná stávka stmeluje vládu, chválí si koalice

O poznání méně nadšení projevuje prezident Václav Klaus, jemuž odborářská akce překazila oficiální oslavu sedmdesátin na Pražském hradě. Víc než pokažené narozeniny Klausovi vadí způsob vyjednávání, který odboráři zvolili.

"Nechápu, co vede vedení našich odborářských bossů, aby se do této půtky s veřejností pustili," komentoval chování organizátorů stávky. Prezident poukázal také na ekonomický aspekt věci - jeden den stávky prý republiku stojí miliardy korun.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

Poslanec Petr Gazdík v rozhovoru pro ČT pochválil občany ČR, kteří podle něj minimalizovali škody tím, že zachovali chladnou hlavu a dokázali se s dopady stávky s grácií vypořádat. "Ten průběh stávky je proti tomu, co avizovali odboráři, naprosto odlišný," komentoval poslanec TOP 09 a STAN fakt, že pražské ulice jsou dnes o poznání klidnější než jiné všední dny.
Klidný průběh stávky chválí i předsedkyně poslanců VV Karolína Peake nebo stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc, který stejně jako Gazdík zmínil podobnost dnešní akce s dnem bez aut.

Více o stávce:
Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také

Sobotka: Vláda je hybatelem sporů. Koalice nařčení odmítá

Méně smířlivě působí předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, který ve svém prohlášení opět označil Nečasův kabinet za hybatele celé situace, protože předkládá sociálně necitlivé reformy.

"Každá takováhle stávka, každá takováhle situace ukazuje na to, že nefunguje sociální dialog," komentoval situaci Sobotka. Podle něj se rétorika, kterou vláda hovoří k odborům, zásadně neliší od jejího přístupu k opozici.

Psali jsme:
Jandák čeká generální stávku. Toto byl jen začátek k Nečasovu pádu

Vláda naopak znova zdůrazňuje, že je s odbory ochotna jednat. Podle jejích představitelů to je protistrana, kdo odmítá situaci řešit.

"Premiér přímo telefonoval odborářským představitelům a ti odešli před jednáním z Úřadu vlády a už se nevrátili," vysvětluje situaci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Přesto však podle ministra existují body, ze kterých vláda ustoupit nemůže.

"Já si neumím představit, jak zajistit zdravotní péči tak sociálně citlivou, jak si odboráři představují. Dnes je spoluúčast českých pacientů na úrovni 17 procent, průměr zemí EU je 24 procent. My jsme jednou z nejsociálnějších zemí ve zdravotní reformě v EU," obhajuje postup vlády ministr.

Čtěte také:

Odboráři si gratulují: Zastavili jsme Prahu. A Kalousek je provokatér

Sen primátora Svobody: Kéž by byla stávka obden 

reklama

autor: qot

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …