Pracovat do sedmdesáti nejde, stěžují si strojvůdci

17.06.2011 6:09

Stávkující v depu ČD Cargo z Ústí nad Labem si stěžují hlavně na vysoký věk odchodu do důchodu. Šedesátiletý strojvůdce vysvětluje, že jejich povolání navíc opotřebovává tak, že jejich zdravotní stav odpovídá o devět let starším lidem.

Pracovat do sedmdesáti nejde, stěžují si strojvůdci

"No a představte si, jak zodpovídá za vlak plný lidí chlap, který má tělo skoro jako osmdesátiletý," argumentuje pro stávku Zdeněk Šleis, strojvůdce v ústeckém železničním depu a vedoucí základní organizace ústecké Federace strojvůdců.

SLEDUJEME téma STÁVKA

Jemu a jeho kolegům na reformách především vadí vysoký věk odchodu do důchodu. Podle nich je nemožné vykonávat takto zodpovědnou práci až do sedmdesáti.

"U nás ve firmě svého času probíhal průzkum zdravotního stavu strojvůdců. A zjistilo se, že strojvůdce je v průměru opotřebovaný tak, jakoby mu bylo o devět let víc. Častý je vysoký tlak, cholesterol nebo celková únava," vypočítává nevýhody takového povolání šedesátník Šleis.

Průměrný plat 27 000

Strojvůdcům také vadí, že firma prezentuje jejich povolání jako dobře placené. "Tabulkově má strojvedoucí plat 27 000 korun, průměrný plat s přesčasy a příplatky za víkendové služby se pohybuje okolo 33 000," tvrdí mluvčí ČD Cargo Roman Jandík.

Podle stávkujících jsou vydělané peníze ale tvrdě vykoupené. "Na ten průměrný plat dosáhnu jen tehdy, když jezdím hodně nočních a víkendových směn a dělám přesčasy. Jenže po nočních jsem většinou totálně vyřízený, nemluvě o osobním životě. Takže myslím, že ty peníze nejsou nezasloužené," namítá Šleis.

Čtěte více:

Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také

Akce odborů: Začátek klidný, konec divoký. Pro Kalouska

VIDEO: Fůj, ty šmejde, řvali na Kalouska. Prý si za to může sám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…