Nečas a Vondra Schwarzenbergovi: Přepracuj plán zahraniční politiky

17.06.2011 8:07

Ministr zahraničí Karel Schwarzenebrg (TOP09) musí přepracovat koncepci zahraniční politiky. Vyzývali ho k tomu především premiér Petr Nečas a ministr obrany Vondra (oba ODS). Koncepce je prý až příliš proevropská. Premiérovy výhrady podpořil i prezident Klaus.

Nečas a Vondra Schwarzenbergovi: Přepracuj plán zahraniční politiky

Dvě největší vládní strany ODS a TOP09 se výrazně rozcházejí v náhledu na evropskou politiku a roli, kterou by v EU mělo hrát Česko. Premiér Nečas Schwarzenbergovi vyčinil, že je až příliš proevropský, premiéra podpořil i prezident Klaus. Ministr zahraničí to bez obalu přiznává a prohlašuje, že svůj přístup měnit nehodlá. O vládní rozepři informují Lidové noviny (LN).

Eurohujerský ministr

„Výhrady k ní měl premiér a především ministr obrny Alexandr Vondra, jak známo, já jsem velmi proevropský, expremiér Topolánek (ODS) tomu říkal eurohujerský. A to oběma pánům vadilo," řekl deníku ministr zahraničí.

Schwarzenbergovi bylo vyčiněno i za to, že ve své koncepci nevěnuje odpovídající prostor také alianci NATO, ministr zahraničí se ovšem brání, že aliance spadá spíše pod bezpečnostní koncepci, kterou také připravuje.

Prezidentu Klausovi se na připravované koncepci zahraniční politiky nelíbí především dvě věci. Je psaná tzv. v úřednickém duchu a schází jí politický tah na branku. Nelze tedy jasně říci, jak se ČR v unii reálně zachová. Druhá prezidentova výtka směřuje k euru. Schwarzenberg prý přehlíží, v jaké krizi se současné evropská měna nachází.

Smlouvy se v EU nedodržují

Klaus své výhrady k zahraniční politice vlády sděluje kabinetu pravidelně a prý přidává i plány, jak by konkrétní situace řešil on sám. Mezi jiným prý premiérovi navrhl, aby si Česko vyjednalo výjimku v přijetí eura. Premiér to ale nepovažuje za potřebné, protože fakticky neexistuje mechanismus, kterým by EU mohla Česko donutit k přijetí evropské měny.

K přijetí společné měny se ČR zavázala v přístupových smlouvách, ale zdá se, že ke smlouvám se v EU přistupuje vlažně. Dokazuje to i poskytnutá finanční pomoc Řecku, které se jihoevropskému národu dostalo navzdory tomu, že to výslovně zakazuje Lisabonská smlouva.

Související:

Nová koncepce české zahraniční politiky je na světě

Zaorálek: Jaká to malá duše psala Schwarzenbergovu koncepci zahraniční politiky?

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…