Do důchodu v 70? Až na konci století

17.06.2011 11:15

Argumenty odborů proti důchodové reformě o odchodu do penze v sedmdesáti jsou podávány účelově a zkresleně. Tvrdí to jak ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09), tak jeho náměstek Karel Machotka. To, na co si lidé budou muset opravdu zvyknout je vystřídání více profesí během kariérního života.

Do důchodu v 70? Až na konci století

Jedním z důvodů, proč včera proběhla odborářská stávka v dopravě, byla i nespokojenost řady pracujících s připravovanou důchodovou reformou, ve které se počítá s postupným odsouváním nástupu do starobního důchodu. Odboráři tvrdí, že se penze většina populace ani nedožije.

Zkreslená tvrzení odborů

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09) již včera v České televizi řekl, že podobné argumenty jsou ze strany odborů podávány účelově zkreslené. Většiny těch, kteří ve čtvrtek protestovali, se pozdější odchod do důchodu nedotkne. Potvrdil to i náměstek ministra Karel Machotka. Informuje o tom server Týden.cz.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

„To je účelový argument. Skutečně to není problém, který bychom museli řešit dnes. Důchodový věk 70 let, to se bavíme o konci tohoto století. My nevíme, jak za padesát šedesát let budou vypadat ty profese, o kterých kritici zákona mluví. Nevíme, jak bude vypadat profese řidiče, jestli nebudou autobusy řízeny dálkově. Jen se podívejte, jak fyzicky náročné byly profese před padesáti lety, jak se zjednodušily, říká Machotka.

Související: Důchodová reforma skrz zdražení? Tragikomické, soudí ČMKOS

Odchod do důchodu v sedmdesáti by se měl týkat až lidí, kterým je dnes šestnáct let a dnes nemůžeme přesně říci, jak budou tito lidé vitální. Machotka dodává, že lékaři vládní návrhy penzijní reformy vesměs podporují, neboť sami vidí, jak se délka života prodlužuje.

Poznáš více profesí

Podle Machotky nelze ani předpovědět, jak přesně se bude vyvíjet trh práce v příštích padesáti letech, ale jisté je, že lidé budou čím dál více pracovat ve službách, a tuto práci zvládnou i starší lidé. Před padesáti lety by také nikdo nečekal masivní nástup IT technologií, kterého jsme dnes svědky.

Dále čtěte: Důchodcům zůstanou oči pro pláč, varuje Mládek před reformou

Za svůj profesní život lidé vystřídají více profesí. Právě toto tvrzení je podle názoru náměstka odpovědí za na účelové výkřiky odborářů, že mnoho činností v sedmdesáti vykonávat nelze. V této souvislosti připomíná, že často zmiňovaní horníci mohou pod zemí pracovat maximálně patnáct let, po této době musí šachty opustit. Na tom důchodová reforma nic nezmění.

K tématu:

Penze mohou být vyšší než platy, slibuje ekonom. Drábkovu reformu ale kritizuje 

„U nás je ta představa jedné profese na celý život ještě silnější než jinde, protože před rokem ´89 to tak fungovalo ve více než devadesáti procentech. To už dneska nefunguje a čím dál více to bude tak, že člověk za život vystřídá několik profesí.," uzavírá Machotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …