Střední školy mohou žádat o miliardové dotace z EU. Už od srpna

17.06.2011 14:43

Už od srpna si mohou všechny mimopražské střední školy požádat celkem o 1,5 miliardy korun z EU. Peníze jsou určeny na stáže ve firmách nebo podporu výuky jazyků. Novinářům to v pátek sdělil ministr školství Josef Dobeš (VV).

Střední školy mohou žádat o miliardové dotace z EU. Už od srpna

Školy si mohou o dotace žádat zjednodušeným způsobem prostřednictvím takzvaných šablon, podobný systém už funguje na základních školách. Avizované šablony pro mateřské školy prý ale nebudou, vyjednávání podle Dobeše zablokovali zástupci krajů.

Praxe budou placené?

"Je možné platit praxe studentů ve firmách," uvedl ministr s tím, že školy ale mohou peníze využít i na výuku odborných předmětů v cizích jazycích, další vzdělání učitelů nebo zatraktivnění výuky přírodovědných oborů. Za evropské peníze také může ředitel školy najmout školního psychologa nebo pedagogické asistenty, a zlepšit tak podmínky pro znevýhodněné nebo postižené žáky.

Dění kolem ministra Dobeše sledujeme ZDE

Částka 1,5 miliardy byla původně určena na další vzdělávání, na tyto účely by se ale peníze zřejmě nestihly vyčerpat. Ministerstvo si proto v Bruselu zažádalo, aby mohlo peníze využít na šablony pro střední školy. Systém šablon už od loňska funguje na základních školách. Ty mohou čerpat celkem 4,5 miliardy korun, objevovaly se ale stížnosti, že vyřizování žádostí je pomalé. Peníze už prý dostalo 60 procent škol.

Šablony pro školky

Ministerstvo plánovalo také šablony pro mateřské školy ve výši půl miliardy korun, tento nápad ale padá. Podle ministra totiž zástupci krajů tato vyjednávání zablokovali a žádali navýšení peněz na regionální granty.

Peníze může dostat každá z celkem 1200 mimopražských středních škol, výše dotace se bude odvíjet od počtu žáků. Průměrně na každou školu připadá 1 250 000 korun. Od 2. srpna si budou moci školy začít vyplňovat žádosti, od září je začnou úředníci zpracovávat. "Předpokládaná doba od podání žádosti po peníze na účtu je 1,5 až dva měsíce," uvedl Dobeš. Školy z metropole ale mají smůlu, Praha jako bohatý region na evropské finance nedosáhne.

Více čtěte:

Zrušíme, sloučíme, vyhodíme. Ministr Dobeš děsí úředníky 

reklama

autor: jas, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …