Oslava prezidenta Klause: Dorazila i elita z 90. let

17.06.2011 16:55

UVNITŘ FOTOGALERIE Prezident republiky Václav Klaus představil v pátek v Míčovně Pražského hradu knihu „Festschrift Václavu Klausovi k životnímu jubileu“, která vychází k jeho sedmdesátinám.

Oslava prezidenta Klause: Dorazila i elita z 90. let

Na malé oslavě se sešly významné osobnosti českého politického a společenského života, většinou spíše z pravicového politického spektra a Klausovi názorově blízcí. Prezidentovi zde poblahopřál například premiér Petr Nečas či expremiér Miloš Zeman.

Mezi hosty byli dále například guvernér České národní banky Miroslav Singer, členové bankovní rady Kamil Janáček, Vladimír Tomšík, Eva Zamrazilová, šéf Agrární komory Jan Veleba či bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek a expředsedkyně Senátu Libuše Benešová.

Sraz euroskeptiků

Byli zde například i bývalý ředitel Novy Vladimír Železný, šéfka Suverenity Jana Bobošíková, předseda Svobodných Petr Mach, Michal Semín a Ladislav Bátora z Akce D.O.S.T. Na akci dorazili i známý britský euroskeptik John Laughland, autor knihy o nacistických kořenech Evropské unie, která v čeština vyšla pod názvem Znečištěný pramen, a bývalý poradce Margaret Thatcherové John O´Sullivan. Z politiků například europoslanci ODS Jan Zahradil, Ivo Strejček a Hynek Fajmon či senátor Jiří Oberfalzer a mnozí další.

Expředseda ČSSD Miloš Zeman se zde například chvílemi družně bavil s bývalým ministrem průmyslu z ODA Vladimírem Dlouhým, se kterým si vyměnil telefonní kontakt. Nečas zde hovořil třeba s europoslancem Strejčkem.

Klausovská témata

„V některých zemích bývají prezidentovy narozeniny státním svátkem, ale u nás máme republikánskou tradici a není tomu tak, přesto považujeme prezidentovo jubileum za událost, u které je třeba se zastavit," vtipkoval na úvod kancléř prezidenta Jiří Weigl, který zdůraznil, že kniha není pouze souborem gratulací prezidentovi, ale jsou v ní statě od 53 autorů z 15 zemí, které pojednávají o tématech, kterými se Klaus celoživotně zabývá.

Jen namátkou klimatolog Robert Carter zde píše o totalitní idelogii zelených, Anthony Coughlan o utajované ústavní revoluci ve formě Lisabonské smlouvy, Vladimír Dlouhý o euru, Ladislav Jakl o hrozbě občanské společnosti, John Laughland o levicové ideologii od Lenina po Johna Lennona, arcibiskup Dominik Duka o vztahu státu a církve, Miloš Zeman o Klausově odvaze jít proti proudu. Doslov napsal vicekancléř Petr Hájek, který patří společně s Weiglem a zástupcem vedoucího Zahraničního odboru KPR Jiří Brodským k editorům sborníku.

Klaus knihu ještě nečetl

„Dnes, při příležitosti Klausových sedmdesátin, není podstatné, v čem - například v otázce evropské integrace - jsme se lišili, či v čem jsme se naopak shodovali. Jde o vyjádření úcty a obdivu vůči člověku, který se dokázal postavit proti pohodlnému myšlení. Při úrovni českých médií to totiž současně znamená postavit se proti těmto médiím, neboť drtivá většina českých novinářů vzhledem ke své intelektuální úrovni není schopna ničeho jiného než plout s proudem - bez motoru a bez plachet," napsal o Klausovi v knize jeho dlouholetý politický rival Miloš Zeman.

„Jsem rád, že jste sem přišli. Tentokrát se to odborářům překazit nepodařilo," pochvaloval si Klaus, podle něhož stávka odborů nezasáhla „papaláše", jak o tom odbory mluvily, ale obyčejné lidi. „Trefa mířila úplně někam jinam. Papaláši si dojeli kamkoli." Jak totiž ParlamentníListy.cz informovaly, prezident kvůli čtvrteční stávce zrušil setkání s ústavními činiteli.

více: Klaus se bojí o bezpečí hostů. Oslava se ruší bez náhrady

„Nakonec se musím přiznat, že kniha dopadla ještě o mnoho lépe, než jsme původně čekali, alespoň podle ukázek, které jsem zatím mohl přečíst," řekl Klaus, který knihu zatím nečetl.

Hájek by knihu napsal za dva roky, pošťouchl Klaus

S nápadem vydat knihu ke Klausově jubileu přišlo vydavatelství Fragment, které bylo potěšeno z úspěchu Klausových Zápisků z cest. „A jak byste to chtěli provést? Ptal jsem se ve vydavatelství. Kdybych to dal napsat někomu u nás, tak by to bylo tak, že by se Petr Hájek zavřel na dva roky u sebe na chalupě na Šumavě a vyšlo by to až pak. Takže jsme zvolili formu sborníku," pošťouchl přátelsky prezident svého vicekancléře.

„Už se těším až si budu moci knihu prostudovat a s tužkou v ruce si s ní podtrhávat, protože jinak se podle mě žádná kniha ani pořádně číst nedá," dodal Klaus.

Bobošíková o časech, kdy byla pod Klausem. Teď je mu vděčná
Německý tisk ke Klausovi: Šílený slovní střelec slaví narozeniny
Stávka zasáhla obyčejné lidi, ne papaláše, bilancuje Klaus

Po krátké tiskovce pak následovaly gratulace a autogramiáda knihy. U Klausova stolku, kde podepisoval knihy a přijímal dárky, se vytvořila dlouhá fronta a viditelně spokojený prezident rozdával úsměvy na všechny strany. Bylo připraveno i menší pohoštění a hosté se mohli občerstvit i ve stanech na zahradě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…