Každá varianta je lepší než vláda s Věcmi veřejnými, tvrdí Tluchoř

18.06.2011 6:56

Bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř je přesvědčen, že Věci veřejné se dostaly pod reálný tlak hrozby předčasných voleb, a tak by jednání s nimi mohlo být ze strany ODS daleko racionálnější. V rozhovoru pro týdeník Instinkt také uvedl, že pokud by se premiér Petr Nečas začátkem dubna řídil jeho radou, aby odvolal ministry Radka Johna a Víta Bártu, mohla už existovat jiná vláda, která by měla podporu sněmovny.

Každá varianta je lepší než vláda s Věcmi veřejnými, tvrdí Tluchoř

Nejsilnější vládní stranu prý diskredituje účast ve společném kabinetu s Věcmi veřejnými Víta Bárty. „Jsem přesvědčen, že v této vládě nejenže bude problém prosadit jakékoli opravdové reformy, ale zároveň do všech dalších voleb půjdeme s velkým stigmatem ze společného vládnutí s Vítem Bártou," uvádí bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř v rozhovoru pro týdeník Instinkt.

Hned poté, co začátkem dubna vyšly najevo informace o Věcech veřejných a jejich neformálním šéfovi Bártovi, radil na grémiu premiérovi, aby odvolal ministry Johna a Bártu a zároveň přijal demisi Alexandra Vondry. „Kdyby tyto dva pány Petr Nečas hned odvolal, tak bychom dnes měli jinou vládu, která by měla důvěru sněmovny a měla by i šanci ucházet se o důvěru veřejnosti," myslí si Tluchoř.

Strana Víta Bárty se dostala pod tlak hrozby předčasných voleb

Tehdy se podle něj dalo využít napětí v poslaneckém klubu Věcí veřejných, které tam panovalo už dlouho. „Podle mě je teď už téměř každá varianta lepší, než vláda s Věcmi veřejnými. Těch možností je celá řada. Když vezmu jenom tu poslední: pokusit se dohodnout o toleranci menšinové vlády ODS a TOP 09 s Věcmi veřejnými," netají se poslanec ODS averzí vůči VV.

Z jeho vyjádření je evidentní, že by nejmenší koaliční stranu přitlačil ke zdi. „Věci veřejné Víta Bárty se dostaly pod reálný tlak hrozby předčasných voleb, proto by jednání s nimi o konkrétních věcech mohlo být daleko racionálnější. Tím, že ale neustále dáváme najevo, že si vládu bez nich nedovedeme představit, jim umožňujeme, aby přicházely se stále novými a novými požadavky," upozorňuje Tluchoř.

Lájos Bács byl jen příběhem ze skautské kroniky

Podle něj je při pohledu na průzkumy veřejného mínění jasné, že se nikdo nemůže bát předčasných voleb víc než Věci veřejné. „A pokud bychom je dostali do situace, kdy by se ukázal jako reálný velmi blízký konec jejich mise v české politice, tak by byly daleko vstřícnější a ochotnější jednat o reformách," je si expředseda poslaneckého klubu ODS jist, že by VV změkly.

Je rovněž přesvědčen, že každá z jednotlivostí, které se kolem této strany vyskytují, jsou skandály takového kalibru, že jakákoliv normální, standardní demokratická strana by po nich dávno skončila, nebo minimálně se dostala do velkých problémů. „Fiktivní sponzor ODS Lajos Bács je proti tomu příběhem ze skautské kroniky," dodává Tluchoř.

K věci:

Nervózní Tluchoř: John musí skončit. Vypíchněte mi oči, směje se John 

Tluchoř: Komunisté měli imperialisty. VV mají mě 

Víme, co chystá Tluchoř na Nečase

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…