Komunisté volají po generální stávce. Zatím jen hodinové

20.06.2011 9:15

Ačkoliv čtvrteční stávka nic nového do vyjednávání o reformách nepřinesla, někteří komentátoři deníků připomínali minulý týden generální stávku. Nejspíše to ale mysleli ironicky vzhledem k tomu, že protesty v ulicích byly spíše průměrné. To si však komunisté rozhodně nemyslí a navíc překvapují radikálností. „Něco, čemu se říká generální stávka, by určitě bylo na místě,“ řekli totiž v této souvislosti ParlamentnímListům.cz hned tři komunisté, kteří mají sociální témata v popisu práce.

Komunisté volají po generální stávce. Zatím jen hodinové

Páteční deníky hodnotily čtvrteční stávku vesměs poměrně shodně: kolaps ve městech nenastal, lidé si brali dovolené, a přestože odboráři hovoří o úspěchu, podle novinářů a komentátorů to naopak bylo fiasko. Deníky pak vyzdvihují především mizernou účast odborářů.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

„Možný je i pokus o vyvolání generální stávky. Pokud si však veřejnost zachová stejný nadhled, s jakým přijala včerejší komplikace, naděje odborových bossů na skutečnou výhru je blízká nule," připomněl k tomu v komentáři Mladé fronty Dnes například Martin Komárek.

Více zde:

Jenže komunisté by generální stávku uvítali. A vůbec všechno kolem stávkujících berou naprosto vážně.

„Něco, čemu se říká generální stávka, by určitě bylo na místě. Problém ale je, že ještě zřejmě na většinu občanů nedopadly sociální problémy natolik, aby uznali za vhodné bránit se aktivně. Navíc - za svá práva bojovat aktivně, na to ještě nejsou lidé zvyklí," poznamenala pro ParlamentníListy.cz v této souvislosti poslankyně Soňa Marková, která je komunistickou expertkou na zdravotnictví.

Související:

„Generální stávka to je o přesvědčení většiny pracujících. Já vnímám, že většina občanů je naštvaná, ale není ještě připravená k akci. Musí napřed vše uzrát. Je totiž stále vidět, že občané si myslí, že za ně vyřeší problémy někdo jiný. Takže nevím, jestli by ta stávka byla skutečně ´generální´. Stálo by ale za to si vyzkoušet třeba hodinovou generální stávku. Jak by se poté vláda zachovala - jestli tedy stejně jako nyní - ovšem těžko prognózovat.," odvětil na tu samou otázku stínový ministr práce a sociálních věcí za KSČM Miroslav Opálka.

Grospič: Byl jsem na ulici

„Myslím si, že by se určitě mělo přistoupit ke generální stávce, zvláště po výrocích, které řekl předseda vlády a ministr financí," prozradil pak naší redakci přímočaře místopředseda strany Stanislav Grospič. Ten je dokonce předsedou jedné z největších odborových organizací v Česku, tedy Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska.

„Tyto odbory jsou také z těch, co vyhlásily stávku v organizacích dopravy, které máme. Proto jsme tu stávku výrazně podpořili," podotkl dále Grospič  s tím, že mezi stávkujícími ve čtvrtek byl a od lidí na ulicíh zaznamenal jen velkou podporu.

OBRAZEM
Čtvrtek ve stávce
Kalouskovy horké chvíle

Marková: Média jsou na straně koalice

„Problémem této stávky bylo to, že média se k ní nechovají nestranně a jsou spíše na straně vládní koalice. To znamená, že se s věcmi manipuluje, a naopak se zdůrazňují věci, které jsou marginální. Třeba to, že lidé stávku pojali tak nějak víkendově. To ale není objektivní zpravodajství," konstatovala dále Marková.

Aby byla stávka úspěšná, tak by podle ní měla probíhat jinde, než v Praze. A to tam, kde je větší nezaměstnanost. „Praha, kde se odehrávala největší část stávky, je stát ve státě. Je zde nejnižší míra nezaměstnanosti, lidé tu žijí zcela jinak, ale určitě ty protesty by byly jiné, kdyby se soustředily tam, kde je největší sociální napětí," zmínila k tomu Marková. 

Lidé do ulic měli jít v pondělí

„Kdyby ta stávka proběhla v pondělí, tak by byla určitě důraznější. Mezitím totiž došlo k řadě vyjednávání," prozradil své přesvědčení Opálka. Přesto je rád, že alespoň odbory nyní ukázaly, že se umí za lidi prát a postavit do čela.

„Já jsem s průběhem stávky spokojený. Ukázalo se, že má podporu veřejnosti, i když se sdělovací prostředky snaží říkat něco jiného," dodal k názorům Grospič.

Poslanci KSČM ve čtvrtek chodili po chodbách sněmovny s plackou "Stávka" na klopě a v čele s předsedou strany Vojtěchem Filipem tak dávali najevo, že stávku podporují. Podle názoru Filipa pak prý občanům nezbylo nic jiného, než stávkovat.

Poctivě pracující doplácejí

„V současné době občanům České republiky nezbývá než využít své ústavní právo nejen na stávku, ale případně i ústavní právo na odpor proti těm, kteří porušují ta nejzákladnější demokratická práva občanů ČR a těm, kteří by chtěli demokratický systém přetvořit v systém jen pro sebe," prohlásil Filip ve středu.

Občané, kteří poctivě pracovali, nyní podle KSČM doplácí na hospodářskou krizi. Ti, co by měli nést odpovědnost, naopak zůstávají nepotrestáni.

„Členové klubu mají doporučení, aby se zúčastnili všech akcí kolem stávky a aby tím tak dali najevo i podporu osobní. Ve sněmovně ale budeme všichni nastoupeni v 11:00 hodin, a to protože začíná v tu dobu mimořádná schůze ke kauze ProMoPro," vysvětlil ParlamentnímListům.cz den před stávkou předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

A skutečnost? Poslanec KSČM Jiří Dolejš následující den ParlamentnímListům.cz  potvrdil, že rudí poslanci jsou v ulicích, ale na grilování ministra obrany už ve sněmovně byli. „Myslím, že je tu už většina kolegů," napsal Dolejš v sms zprávě půl hodiny před zahájením mimořádné schůze.

Psali jsme:
Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také
Psycholog: Stačí rajče na Kalouska a dav se přidá. Mohly být kostky
Nečas: Odborářští bossové neuspěli, pouze zvýšili politické napětí

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…