Urážení Klause se dávno stalo běžným sportem, zaznělo v diskusi

18.06.2011 21:11

Čtyři novináři Lidových novin se u příležitosti nedělních sedmdesátin prezidenta Václava Klause zamýšlejí nad jeho dvaadvaceti lety v české politice. Shodují se v tom, že nynější hlava státu má schopnosti vyjádřit to, co lidé chtějí slyšet, ale zároveň si i uchovat pověst provokatéra, který jde proti proudu. V každém případě pohled na něj českou společnost ostře rozděluje.

Urážení Klause se dávno stalo běžným sportem, zaznělo v diskusi

Od neděle sedmdesátník Václav Klaus je konstantou českého života. Vždyť dnešní studenti vysokých školneznají svět, ve kterém by nehrál významnou úlohu. „Je to člověk, který přitahuje pozornost - pozitivní i negativní. Málokomu je lhostejný. Pokud se v tom promítá monarchistické pojetí prezidentské funkce, pak on tuhle tradici nezaložil, ale využívá ji docela šikovně," domnívá se redaktor LN Ondřej Štindl.

Znaky obsese a jisté nesnesitelnosti u něj pozoruje komentátor LN Daniel Kaiser tak rok dva. „Dobře to bylo vidět na případu Bátora, kdy se prezident bleskurychle svěřil, že Bátorovy názory ani nezná a že s ním vlastně ani nikdy nemluvil, což mu ale nebránilo se za něj celou svou vahou postavit. A když někoho víc než podstata diskuse zajímá předpokládaná reakce oponentů, je to samozřejmě intelektuální selhání," tvrdí Kaiser.

Klaus kolem sebe shromáždil antiliberály a nacionalisty

Komentátor LN Martin Weiss se zamýšlí nad prezidentem a jeho kritiky z jiného úhlu. „Když je Klaus kritizován za to, že někoho urazí, nějak mi tam schází, že urážení Klause se dávno stalo běžným sportem. V některých kruzích se jaksi má za to, že Klausova obludnost je tak zjevná, že každá ta urážka je přece zasloužená a oprávněná," poznamenává Weiss.

Podle redaktora LN Jiřího Peňáse kolem sebe Klaus v posledních letech shromáždil společnost, která nese znaky zárodečné fašistické falangy. „Ti lidé se k idejím antiliberálního, silně nacionalistického, agresívně xenofobního státu otevřeně hlásí. A jako patrona si do štítu vetkli Klause. Je to nedorozumění, nebo splynutí duší? Obávám se, že spíš to druhé," uvádí Peňás.

Hlava státu umí vyjádřit, co chtějí lidé slyšet

Podle Štindla je je Klaus hodně pracovitý a cílevědomý, jako první si uvědomil, že v demokracii je nutné bojovat o hlasy, a je v tom dobrý. „Úspěch současného prezidenta bych opravdu přičítal jeho schopnostem vyjádřit, co lidé chtějí slyšet, artikulovat pohled na svět, který je jim blízký. A přitom si ještě uchovat pověst provokatéra, který jde proti proudu, což se také může líbit," poukazuje Štindl.

Komentátor Kaiser považuje Klause společně s Václavem Havlem za dvě nejzajímavější figury české politiky posledních dvaceti let. „Je takový zvyk přirovnávat Klause k Havlovi, což je živá legenda, a vedle živé legendy Klaus v různých disciplínách prohrává, nejspolehlivěji v disciplíně renomé ve světě," upozorňuje ale Kaiser, že důležitější hranice než mezi Havlem a Klausem prochází mezi Havlem plus Klausem a zbytkem české politiky.

K věci:

Klaus se bojí o bezpečí hostů. Oslava se ruší bez náhrady 

Klaus tvrdě proti odborům: Ať vláda najme autobusy a stávkující vyhodí 

Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…