Kalousek: Budu skrblit úplně všude. Jsem ministr financí

19.06.2011 6:51

Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil slova svých koaličních partnerů, že čtvrteční stávka odborů vládu stmelila. Nyní prý vláda bude moci více zapracovat na vládních reformách. Co se týče jeho připravovaného státního rozpočtu na příští rok, Kalousek slibuje, že se bude šetřit, a to maximálně.

Kalousek: Budu skrblit úplně všude. Jsem ministr financí

Kalousek přiznává, že stávka měla stmelující efekt pro vládu a snaží se tak více prosadit reformy. „Vláda by toho však měla být schopná dosáhnout bez stávky. Protesty, které obtěžují občany a přinesly nějaké škody, tedy určitě nejsou přínosem," říká ministr financí.

Odborář Bohumír Dufek hrozí další stávkou, protože je prý ministr nebere vážně a skládá na jejich účet nejapné rýmy. „Já je beru vážně," brání se Kalousek, „Na rozdíl od nich neodcházím z jednání tripartity."

Související: "Odboráři, odboráři, vezli sračky na trakaři," rýmoval básník Kalousek


Více individuální odpovědnosti a spoluúčasti

Kalousek se snažil vyvrátit, že reformy dopadnou nejtvrději na nejchudší lidi. „Nejchudší vrstvy obyvatelstva to budou mít dostatečně kompenzované. Zvýšení DPH se budeme snažit vynahradit důchodcům valorizací a rodinám s dětmi zvýšením slevy na dani na dítě," vysvětluje Kalousek.

„Vláda má povinnost na rozdíl od zaměstnavatelů a oborů přemýšlet o dlouhodobé finanční udržitelnosti státu," obhajuje Kalousek svoje plány a reaguje tak na fakt, že většina obyvatelstva je proti reformám. „Vládní strany ve volbách uspěly velmi výrazně, takže nelze říct, že jsou všichni proti," dodává.


Kdo nebude šetřit, bude se mít hůř

Důchodová reforma je často kritizována, neboť pokud nebude spoření povinné, neliší se nijak od současného systému, kdy si lidé spoří a stát jim na to přispívá. „Není žádným tajemstvím, že jsem si přál, aby to bylo povinné," souhlasí ministr, „Takzvaný třetí pilíř ale jako systém spoření na zajištění vlastního stáří selhal. Spoří sice pět miliónů občanů, ale když se podíváme na průměrné výše jejich úložek, tak se o žádném zajištění na stáří mluvit nedá."

Kalousek tvrdí, že každý je schopen ušetřit dvě procenta z platu na důchodové spoření. „Pokud si člověk nebude schopen něco odepřít, tak se bude mít ve stáří hůř," dodává.

V sedmdesáti do důchodu

Často kritizované je také oddalování odchodu do důchodu, hranice by se mohla posunout až na sedmdesát let. „Doba dožití se prodlužuje a s ní se musí prodlužovat i doba ekonomické aktivity života. Odchod do důchodu se prodlouží s každým rokem o dva měsíce, takže v roce 2042 půjdeme do důchodu v 67 letech." vysvětluje Kalousek. O výjimkách pro některé profese, jako například horníci, se zatím diskutuje.

Strýček Skrblík

Do 30. června Kalousek musí předložit návrh o státním rozpočtu. „Budu skrblit úplně všude," předesílá ministr, „je to povinnost všech ministrů financí Evropské unie." S návrhem Věcí veřejných, aby se zvýšily daně právnických osob, Kalousek nesouhlasí:„Není to dobrý nápad, vedlo by to k ohrožení konkurenceschopnosti."  

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…