Sněmovna dostane zákon, který umožní připlácet na lepší péči

19.06.2011 10:31

Zlomový reformní zákon, který pacientům umožní připlácet si na lepší péči i materiál, má být v úterý na programu sněmovny. Zdravotní výbor udělal v textu ministra Leoše Hegera (TOP 09) změny a doporučil ho sněmovně ke schválení.

Sněmovna dostane zákon, který umožní připlácet na lepší péči

V pondělí probere zásadní zdravotnickou novelu tripartita. Hegerovi straničtí kolegové v prohlášení, jež získala ČTK, reformu hájí. Zaklínají se prospěchem pacientů. Odbory ale varují, že změny na pacienty tvrdě dopadnou.

Související: Heger je jedním z lékařů roku. Ocenila jej Unie pacientů 

"Jsme přesvědčeni, že přijetí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění je důležité a zásadní proreformní opatření. Garantuje udržitelnou a kvalitní péči pro všechny. Napomáhá k ekonomické udržitelnosti celého systému zdravotnictví," uvádí v prohlášení předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Ustoupí vláda odborům?

Poslanci měli o novele původně rozhodnout už tuto středu. Sněmovna ji na Hegerovu žádost přeřadila hned ráno na pátek kvůli nedopatření při rozdávání pozměňovacího návrhu. Později ale slíbil premiér Petr Nečas (ODS) odborům, že předlohu ještě posoudí tripartita. Od čtvrteční stávky v dopravě to však odboráře neodradilo.

Psali jsme: Reformu zdravotnictví blokují „levicové skupiny," tvrdí Šnajdr

Norma zohledňuje ekonomickou náročnost péče. Lékař musí pacientovi nabídnout standard hrazený z pojištění, pak teprve i nadstandard, na který si připlatí. Odbory ale mluví o ekonomickém "zastropování", podle nich to povede k tomu, že pacient dostane jen tu nejlevnější péči.

Některé věci už pojišťovna neuhradí

"Ve verzi ke třetímu čtení, které má být v úterý ve sněmovně, se naše obavy potvrdily. Zužuje se rozsah pomůcek, jsou zastropované cenou a dobou, maximálním počtem kusů a některé už nebudou z veřejného pojištění hrazeny," řekla ČTK předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Kritizuje i to, že by pojišťovny nehradily léky do 50 korun. Poruší se tím podle ní zásada, že v každé skupině má být jeden lék "zadarmo".

Nepřehlédněte: Jiří Krampol: Velmi surově o českém zdravotnictví

Text schválila koalice, Gazdík tvrdí, že bude ve třetím čtení bez výhrad přijat. Odborům vadí, že ve třetím čtení už nelze dávat pozměňovací návrhy a že neměly možnost se k textu vyjádřit. Nedá se vyloučit, že budou chtít prosadit, aby se norma vrátila do druhého čtení, kdy se text doplní.

Pro změny bude prostor později

To Hegerovi spolustraníci odmítají a normu hájí. "Návrh zákona rozšiřuje práva pacientů - umožní jim snadnější přístup k informacím o osobním účtu u zdravotní pojišťovny. To je krok správným směrem, protože umožní pacientům kontrolu, a také se dozvědí, jak je péče nákladná," uvedla poslankyně Patricie Kotalíková (TOP 09).

K tématu: Heger zvedl ze židle Svaz pacientů: Zvýšení poplatků? Šílenost 

Pacientům má stoupnout poplatek za den v nemocnici z 60 na 100 korun, ale zároveň mají platit 30 korun za recept, ne už za položku. "Tím se systém stává pro pacienty jednodušší a přehlednější," soudí poslankyně.

Pokud by chtěli odboráři "parametrické" změny reformy, mohou je prý prosadit v další chystané novele zákona o veřejném zdravotním pojištění a nebrzdit schválení nynější novely. "Chystáme další novelu kvůli zákonu o službách, aby se sladily pojmy. Tam lze dát i požadované parametrické změny," řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …