Reflex ke Klausovi: Prezident je čitelný, narozdíl od jiných

19.06.2011 14:31

Václav Klaus dnes slaví sedmdesáté narozeniny. V souvislosti s významným jubileem se k jeho působení v politice vyjádřila řada osobností a novinářů. Následující text nese jasné poselství: Nemusíte s ním souhlasit, ale je dobře čitelný, to se o celé řadě českých politiků říci nedá.

Reflex ke Klausovi: Prezident je čitelný, narozdíl od jiných

U příležitosti sedmdesátých narozenin prezidenta Klause, které naše hlava státu slaví právě dnes, se v médiích objevila celá řada článků a úvah hodnotící jeho dosavadní působení v politice. Nepříliš lichotivě se na jeho adresu vyjádřil např. místopředseda Senátu a bývalý premiér Petr Pithart (KDU-ČSL). Server Reflex.cz naproti tomu přináší výčet Klausových úspěchů. Autor textu oceňuje především prezidentovu názorovou stálost.

Prezidentovo největší plus? Postoj k evropské integraci

Autor článku Viliam Buchert připomíná, že Václav Klaus mluvil o hrozbách širší politické integrace EU už na počátku devadesátých let, ale nikdo ho nechtěl poslouchat. Dnešní řecká krize a s ní spojené problémy EURA ovšem ukazuje, že měl v zásadě pravdu. Stejně přínosné jsou prý prezidentovy výroky na adresu počínání soudců či státních zástupců. Řada nedotažených kauz při zpětném pohledu opět potvrzuje správnost Klausových výtek.

V otázkách zahraniční politiky je Klaus výjimečný i svou aktivitou namířenou k Číně či Rusku. Doma za to bývá kritizován, ale jak autor úvahy o prezidentových počinech připomíná, Klaus svým přístupem nijak nevybočuje z diskursu západních politiků. I oni vidí v Rusku a Číně potenciál, který chtějí zužitkovat. V Česku je za to Klaus kritizován jen proto, že jeho předchůdcem byl Václav Havel, který se přikláněl k jiné zahraničně politické orientaci.

Kverulant globálního oteplování

Stejně často, jako za kritiku EURA si názoroví odpůrci prezidenta dobírají za jeho pochybnosti ve věci globálního oteplování a jeho přístup k ekologům. I zde však stojí za zmínku, že reálné dopady globálního oteplování zatím nelze nijak významně doložit a otázka, kdo má v tomto sporu pravdu, se vyřeší až za mnoho let. Už teď se ovšem ukazuje, že osázení mnoha hektarů polí řepkou jako přídavnou plodinou do biopaliv přírodě nijak zvlášť neprospívá.

Ostatně sám prezident opakovaně prohlašuje, že je zastáncem ochrany přírody, odmítá pouze dogma globálního oteplování, které podle jeho názoru nestojí na reálných základech. Ve spojitosti s tím se Klaus dokonce v nadsázce ptal, zda se časem neobjeví nový Karel Marx coby ideolog zastánců oteplování. 


Čtěte také:

 
Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…