Odbory v neděli nestávkují, pochvaloval si Klaus na své oslavě

20.06.2011 8:09

Nedělní Jazz na Hradě, který byl již 75. v pořadí, se konal u příležitosti sedmdesátých narozenin prezidenta republiky Václava Klause, který se narodil právě 19. června 1941.

Odbory v neděli nestávkují, pochvaloval si Klaus na své oslavě

„Když si budete něco plánovat, tak je již železným pravidlem, že na narozeniny pana prezidenta prší a je ošklivě," vtipkovala na začátku moderátorka večera. „Vážený pane, prezidente, vážení členové diplomatického sboru, dámy a pánové, příznivci dobrého jazzu, vítejte opět tady ve Španělském sále. Dnešní jazz je narozeninový. Bude oslavou pro pana prezidenta a gratulací, protože tento večer je uspořádán k jeho významnému životnímu jubileu," zahajovala koncert.

Více k jubileu:

„Já jsem téměř přesvědčena, že každý, jak tady sedíte, byste chtěli panu prezidentovi osobně popřát všechno nejlepší, potřást pravicí. Ale to by nebyl dobrý nápad, protože podle mých informací je tu 842 obsazených míst. To by nebylo dobré, protože by pak pan prezident skončil s pravou rukou na ortopedii a nedostali bychom se k dnešnímu jazzu," dodala.

Globální oteplování nepřichází a nepřichází

Potom blahopřál prezidentovi jazzový publicista, spisovatel a producent Antonín Matzner. „Vážený pane prezidente, excelence, dámy a pánové. Navzdory proklamovanému globálnímu oteplování  se scházíme na narozeninové párty našeho hostitele stejně jako vloni kvůli chladnému počasí namísto terasy Jízdárny Pražského hradu ve Španělském sále. Loni byla ještě větší zima a více pršelo," začal svou gratulací úvahou o údajné změně klimatu Matzner.

více: Klaus: Máme globální oteplování a na moje narozeniny je zima

„Je mi velkou ctí u příležitosti jeho významného jubilea ho pozdravit jménem jazzové rodiny a především mu poděkovat za ten báječný nápad pořádat unikátní sérii koncertů. Díky tomu jsme se zde setkali s legendami světového jazzu i domácí scény a odnesli jsme si z Hradu nezapomenutelné zážitky. Vážený pane prezidente, dovolte, abych vám popřál pevné zdraví do dalších let a mnoho úspěchů při výkonu vaší státnické funkce. Happy birthday, keep swinging," uzavřel svou gratulaci Matzner a kapela zahrála v zápětí „Happy Birthday".

Odbory naštěstí v neděli nestávkují

Pak se chopil slova sám oslavenec, prezident Klaus. „Dobrý večer, dámy a pánové. Děkuji za tento večer. Děkuji, že jste sem přišli s vědomím, že to je koncert k mým kulatým narozeninám. Chtěl bych vám všem poděkovat. Vážím si nesmírně těch pozdravů, které od vás dostávám, slov, které od vás slyším. Vždycky, když mi je říkáte, tak si myslím, že se to snad odehrává někde jinde, protože to je něco úplně jiného, než to co já čtu v novinách. Tam se určitě píše o někom jiném, než jsem já. Vážím si toho, že říkáte něco jiného," povzdechl si prezident.

„Také je skvělé, že moje letošní narozeniny vyšly na neděli a v neděli se nestávkuje, čili to nemohlo být přerušeno stávkou. Takže to považuji za docela dobrý výsledek," narazil Klaus na to, že mu čtvrteční stávka překazila setkání s ústavními činiteli.

více: Klaus se bojí o bezpečí hostů. Oslava se ruší bez náhrady

Také se pochlubil, že od 70 velvyslanců zemí, které mají u nás diplomatické zastoupení, dostal 70 cédéček z hudbou z oněch zemí. Na nedělní akci byl mimo jiné i americký velvyslanec Norman Eisen.

Hitovky Kanec a Píseň práce

Pak již začal samotný koncert. První píseň byla improvizace Jiřího Stivína flétnu. V další skladbě se k němu přidal na klavír Emil Viklický a na trubku Miroslav Hloucal.  U balady s názvem „Loverman", kterou Stivín přeložil do češtiny svérázně jako „Kanec", čímž pobavil publikum,  se přidal na basu Josef Fečo. Kompletní kvintet s bubeníkem Laco Troppem pak zahrál píseň This Year.

Stivín během jednotlivých songů střídal různé typy fléten a saxofonů. Píseň Work Song se vzpomínkou na doby minulé Stivín přeložil jako „Píseň práce", čímž opět vzbudil smích mezi posluchači. Během této skladby si všichni členové souboru zahráli sóla na své nástroje, včetně basy a bicích.

Ve druhé části večera pak jako host vystoupil Milan Svoboda, který na klavír zahrál variaci na Happy Birthday. Zpěvačka Elena Suchánková pak zazpívala v doprovodu kapely baladu Embraceable You. Prezident pak tradičně všechny hudebníky pozdravil stiskem ruky a ti obdrželi květiny od hostesek. Po skončení koncertu následoval raut a přípitek a prezident zde přijímal od hostů další gratulace.

O Jazzu na Hradě:

   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…