Arogantní vláda, špatná reforma. To řekl předák podnikatelů

20.06.2011 13:09

Odbory ruku v ruce se zaměstnavateli? Pondělní jednání tripartity zřejmě ukáže i tak zdánlivě absurdní obraz. V ČT24 prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák jasně vyjádřil, že za svaz bude chtít změny ve zdravotní reformě a pokud nepřijdou, hodlá s odboráři požadovat její zamítnutí. Vláda se prý chová arogantně. Slova o aroganci vlády ale rozhodně odmítl Hanákův předchůdce Jaroslav Míl. Za sedm let prý ví, jak skutečná vládní arogance vypadá.

Arogantní vláda, špatná reforma. To řekl předák podnikatelů

„Zásadní změny" ve zdravotní reformě, která leží v Poslanecké sněmovně připravena ke třetímu čtení, požaduje novopečený prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. „Uvidíme reakci vládních představitelů, pokud bude tradičně arogantní, tak budeme chtít zamítnutí zdravotní reformy," prohlásil Hanák.

Související: Odboráři mají plán, jak porazit vládní reformy. Dufek ho prozradil

Vím, jak vypadá arogance

Ten v dubnu na postu vystřídal Jaroslava Míla, který kormidloval tento svaz sedm let a se současnou vládou má své zkušenosti. „Já jsem těch vlád zažil šest a premiérů pět za sedm let. Zažil jsem premiéra, který rozhodně jednat nebude a že ho názory zaměstnavatelů vůbec nezajímají a odešel. To bych řekl, že je arogance. Zažil jsem premiéra, který oznámil, že je to všechno důležité a odešel hrát fotbal v jedenáct dopoledne. To nevím, jestli je arogance, ale ignorování určitě," popsal pro ParlamentníListy.cz své zkušenosti Míl.

„Když tam byla vláda premiéra Vladimíra Špidly, tak ta si sice všechno vyslechla, ale udělala si to po svém, popřípadě podle toho, co chtěly odbory. Ale dala prostor všem, k vyjádření názoru. A já bych řekl, že dnešní vláda jedná podobně v tom, že dá prostor k vyjádření všech, ale udělá si to po svém," myslí si někdejší šéf Svatu průmyslu a dopravy.

Dělají to po svém, ale jednají slušně

Podle něj současná vláda „z hlediska vystupování jedná slušně". „Ale v rozhodování vychází z toho, že zodpovědnost má ona a ona musí reformy prosadit v parlamentu. Můžeme polemizovat o tom, jestli je to dobře nebo špatně," míní Míl.

Jednání tripartity tak prý probíhají jako dialog mezi zaměstnavateli a odbory „a teprve v případě, že něco nefunguje, do toho vstupuje vláda". „Ale určitě bych si netroufl říct, že jednání premiéra Nečase nebo některého z ministrů je na jednáních tripartity arogantní," konstatoval Jaroslav Míl.

Přepravce shoda s odbory nepřekvapila

Že jsou na pondělní tripartitu zaměstnavatelé ruku v ruce s odbory nepřekvapuje Radima Jančuru, majitele a šéfa autobusové přepravní společnosti Studen Agency. „No já se tomu obecně vůbec nedivím. Strašně držím téhle vládě palce, ale zatím mám pocit, že to opravdu nedělá dobře. Kdyby se nejdříve pokusila zalepit díry, kudy prostřednictvím korupce utíká nejvíce peněz, tak věřím, že by byli všichni připraveni si sáhnout i do vlastních kapes," řekl ParlamentnímListům.cz Jančura.

Současnost je ale podle něj jiná. „Teď mi to vážně připadá, jakoby se vláda rozhodla, že zvolí jednoduší cestu a vezme si peníze z "dépéháčka" a podobně tak, aby to zaplatil ten koncový občan. A to věřím, že se nelíbí jen levicově smýšlejícím, ale i pravicově smýšlejícím," je přesvědčený Jančura.

K tomu dodává: „Dokud ta vláda neudělá něco s korupcí, tak jí nebude věřit ani levice ani pravice ani zaměstnavatelé a ani odbory. Proto jsme v tuto chvíli zřejmě na stejné lodi. Já osobně jsem fandil demonstraci na Václavském náměstí, ať se ukáže, že to tahle vláda nedělá dobře. Ale říkám demonstraci, ne stávce, tu považuji za formu prasárny zase z druhé strany," uzavřel podnikatel.

Stávku plánují od voleb

O pohnutkách odborů si ale Jaroslav Míl myslí také své. „Já vám to řeknu úplně jednoduše, tři týdny po volbách bylo úplně evidentní, že odbory budou demonstrovat a v podstatě bylo otázkou, kdy přistoupí ke stávce. Takže to co zorganizovaly ve čtvrtek, bylo jakoby o tom, že se má sáhnout na drážní jízdenky a stravenky, takže se zvedly zatím jen drážní a dopravní odbory, ale osobně si myslím, že mají v plánu nejdéle na podzim vyhlásit generální stávku a čtvrtkem si k tomu jen vytvářely předpolí. To je všechno jen dělostřelecká příprava na podzim," konstatoval Míl suše.

Odbory? Jsou napojené na partaj

Jeden ze zástupců zaměstnavatelů má ale na současný shodný postoj odborů a Svazu průmyslu a dopravy jiný názor, než šéf svazu Hanák. „Že se odbory spojí se zaměstnavateli nebo naopak, to může být jedině ve chvíli, že je válečný stavu je potřeba zachránit zem. Ale z principu jsou zájmy odborů a zaměstnavatelů jiné a odboráři jsou profesionální buřiči napojení na politickou partaj," řekl redakci pod podmínkou anonymity.

„Ti lidé vám v soukromí řeknou ano, toto je pravda a toto taky, ale pak se zapnou mikrofony a říkají úplně něco jiného," popsal své zkušenosti s odborovými bossy.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …