Podle odborů je v Kalouskových reformách díra 20 miliard

20.06.2011 15:41

Podle odborových expertů, v jejichž čele je Martin Fassmann, je v návrhu daňových změn díra ve výši několika desítek miliard. Odbory mají i vypracovanou analýzu, kterou odborníci dokončili před jednáním tripartity.

Podle odborů je v Kalouskových reformách díra 20 miliard

Celkový dopad změn ministerstva financí by se podle odborů vyšplhal na částku 20 miliard korun ročně. Martin Fassmann, jejich hlavní expert, dodává, že by odhad platil i v případě, kdy by stát vydělal 21 miliard na zvýšení daně z přidané hodnoty, jež se od ledna 2013 sjednotí na 17,5 procenta.

Odbory totiž tvrdí, že by tato částka pokryla náklady na penzijní reformu. Jenže vedle toho stát přijde o minimálně 20 miliard při reformě daní pro občany a podniky. Ministr financí Miroslav Kalousek ale počítá s tím, že výpadek bude „jen" osmimiliardový, což je podle odborů založené na nerealistických předpokladech.

Kalouskův předpoklad je vadný

Ten hlavní spočívá v tom, že podniky zvýší mzdy, aby vynahradily zaměstnancům dopady reformních změn. Na takovém zvýšení by měl vydělat i stát, jenž platy zdaňuje. „Tento předpoklad je vadný," namítá ale Fassmann pro server Aktuálně.cz.

„Pokud k celkovému zvýšení daňového zatížení ve výši 331 korun ještě přičteme cca 300 korun, kterými jeho výdaje zatíží dvojí zvýšení DPH, potom bude činit celkový nárůst daňového zatížení měsíčně 631 korun, ročně 7573 korun," vypočítal expert. Zaměstnanci s platem do dvojnásobku průměrné mzdy tedy přijdou měsíčně o dalších 600 až 800 korun.

Čtěte více:

Kalousek štípl odbory: Nejde vám o lidi, děláte politiku

Odboráři si gratulují: Zastavili jsme Prahu. A Kalousek je provokatér

Odbory budou jednat s Kalouskem o daňové a penzijní reformě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…