Reklama v ČT: Lidé chtějí zrušit poplatky, reklama jim nevadí

21.06.2011 8:12

Proti dlouhodobému záměru České televize, která chce své vysílání úplně oprostit od reklamy, se postavilo České sdružení pro značkové výrobky (ČSZV). Sdružení reprezentující řadu důležitých zadavatelů reklamy dopisem podpořilo senátní návrh na zachování komerčních přestávek v programu ČT.

Reklama v ČT: Lidé chtějí zrušit poplatky, reklama jim nevadí

Podle zástupců ČSZV nesplnila televizní digitalizace očekávání, neboť do českého éteru nepřivedla konkurenceschopné stanice. Pozice ČT na televizním nebi tedy zůstává stále velmi silná. Pokud by tedy veškerou reklamu vysílaly pouze komerční kanály Nova a Prima, získaly by na ni takřka monopol. 95 procentní podíl na reklamním trhu by jim zajistil možnost si diktovat cenové podmínky.

K Nově a Primě potřebujeme alternativu, žádá sdružení

Podle ČSZV není na českém trhu dostatek kanálů, které by reklamním zadavatelům výpadek reklamy na ČT nahradily. „Na českém deformovaném televizním trhu je možné zachovat alespoň omezené podmínky pro obchodní konkurenci, pouze pokud bude nadále existovat alternativa zmíněným dvěma komerčním televizím," argumentuje sdružení.

Celé stanovisko ZDE

Většina společnosti nechce koncesionářské poplatky, reklama nevadí

Z analýzy společnosti CI Consult & Research vyplývá odmítavý postoj české populace ke koncesionářským poplatkům, ale také ochota většiny obyvatel sledovat více reklamy výměnou za zrušení poplatků. 81 procent obyvatel souhlasí se zrušením televizního a rozhlasového poplatku a 56 procent obyvatel by bylo pro zrušení poplatků i za cenu navýšení objemu reklamy.

"Míra odmítání poplatků se příliš neliší v rámci pohlaví, mírně roste s přibývajícím věkem. Odmítavější postoj k poplatkům oproti běžné populaci mají příznivci ČSSD. Naopak příznivci pravicových stran ODS a TOP 09 je odmítají v menší míře. I mezi nimi ale jednoznačně převažuje souhlas se zrušením poplatků," uvádí analýza.

Čtěte také:

 Sněmovna dnes: Reklama v České televizi a školský zákon

Chci šéfovat ČT, potvrdil exředitel Novy Dvořák 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…