Lessy: Na falešné spisy jsou mechanismy proti odposlechům krátké

20.06.2011 23:09

„Je to nejhorší zjištění v mé kariéře policejního prezidenta.“ Tak okomentoval policejní prezident Petr Lessy zjištění, že člen cizinecké policie Marián Hudec se prostřednictvím falešného podpisu v letech 2009 – 2010 dostal k soukromým telefonů význačných osobností České republiky – mimo jiné třeba předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Lessy: Na falešné spisy jsou mechanismy proti odposlechům krátké

Případ je podle policejního prezidenta Petra Lessyho ve fázi raného vyšetřování a tudíž není možné k němu uvést podrobnější informace. Přesto se podle Lessyho Hudec pravděpodobně provinil zneužitím pravomoci příslušníka policie.

Přes obrovské pochybení, které v mnohých občanech republiky vzbudilo otázku, zda je podobným způsobem možné se dostat k jakýmkoli soukromým telefonním výpisům, si prezident Lessy nemyslí, že by v České republice chyběl mechanismus na regulaci odposlechů.

„Pokud je ale udělán imaginární spis, falzum, tak na to mechanismy nevidí. To je však velmi těžko řešitelné," vysvětlil v ČT policejní prezident. Soudce má navíc pouze velmi malou možnost, jak odposlechy ovlivnit.

Sledujeme téma Nelegální sledování telefonů

Soudce nemůže odhalit podvod policisty

Omezené pravomoci soudců potvrdil i soudce Libor Vávra, který v procesu schvalování odposlechů již mnohokrát rozhodoval.

Orgán nemá možnost přezkoumat čísla, která jim policejní důstojník předá. Je to logické - odposlechy jsou využívány především k rozplétání organizovaného zločinu. V případě, že by mnoho lidí vědělo, komu konkrétní čísla patří, ohrozilo by to policejní informátory.

„Představa, že by soudce šel po zdroji či původu čísla je absurdní. Je tam nulová šance, jak odhalit podvod policisty," uvedl Vávra.

Lessy: Jedná se o ojedinělý případ

Na rozdíl od ministra vnitra Jana Kubiceho se Lessy nedomnívá, že by tento případ odhaloval rozsáhlejší praktiky využívané v řadách policie. Cizinecká policie, ve které Hudec operuje, si totiž o povolení k odposlechu žádá jenom velmi zřídka. Není proto pravděpodobné, že by se podobné věci v tomto orgánu stávaly častěji, ukliňoval diváky ČT Lessy.

Psali jsme:
Jakl: Je skandální, že se MF Dnes dostává do policejních spisů
Sledovaní prezidentovi muži. Poslanci ví, kde se stala chyba
Klaus k odposlechům telefonů: Společnost je nezdravá a nešťastná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…