Muzikanti vrátili do depozitáře drahé nástroje. Kvůli kauze Diag Human

21.06.2011 11:23

Kvůli kauze Diag Human, respektive kvůli exekučním nárokům této společnosti stáhlo Česlo ze zahraničí i historicky cenné hudební nástroje, které jsou součásti Státní sbírky hudebních nástrojů Národního muzea. S informací přišel Český rozhlas. Tyto vzácné nástroje si přitom dlouhodobě pronajímají muzikanti významných českých souborů a hrají s nimi v zahraničí.

Muzikanti vrátili do depozitáře drahé nástroje. Kvůli kauze Diag Human

Hudebníci prý museli některé nástroje zapůjčené ze Státní sbírky hudebních nástrojů Národního muzea vrátit do depozitářů.

„Nástroje jsme si vyžádali k pravidelné dílenské kontrole," řekla k tomu za Národní muzeum Dagmar Fialová.

Vrácení nástrojů potvrdili Českému rozhlasu (ČRo) nezávisle na sobě tři hudebníci. Zástupce Talichova kvarteta Petr Prause postup ministerstva kultury ale chápe.

„Tyto nástroje, které mají nesmírnou hodnotu, nejen finanční, ale i uměleckou, nechceme vystavit jako zálohu někde v Paříži nebo ve Vídni u soudu," zmínil violoncellista Prause s tím, že cello od Giovanni Granciniho a housle od Antonia Stradivariho má kvarteto stále pronajaté.

Sledujeme kauzu Diag Human  

„Po tuto dobu samozřejmě neplatíme nájemné a doufáme, že se v nejbližší době všechno vyřeší. Byli jsme požádáni, aby nástroje neopustily Českou republiku, dokud se situace nevyřeší, protože hrozí situace jako v případě Národní galerie," dodal Prause.

Dvoje housle podle rádia museli dočasně vrátit také členové Zemlinského kvarteta. O vzácný hudební nástroj přišla i violoncellistka Jitka Vlašánková z Martinů kvarteta. „Chápu stát, že si chrání svůj majetek. Nás se to ale dotkne hodně. Nástroj je pro naši práci klíčová věc a zejména zahraniční pořadatelé chtějí slyšet nejen skvělého interpreta, ale také úžasné staré nástroje. Má to vliv na naši kariéru a úspěšnost," doplnila Vlašánková.

Mezi nástroji jsou i italské skvosty

Český rozhlas připomíná, že Státní sbírka hudebních nástrojů obsahuje několik desítek vybraných nástrojů. O tom, kdo na ně bude hrát, rozhoduje údajně komise, jejím členem je také stavitel houslí Tomáš Pilař. Ten potvrdil, že česká sbírka je skutečně vzácná.

„Tyto nástroje jsou vyčleněné jako mimořádně vzácné, hodnotné, které jsou schopné užívání. Jsou mezi nimi nástroje zvučných italských jmen. Ne všechny jsou rozpůjčované a muzikanti si můžou podle seznamu volných nástrojů vybrat. Muzikant musí být důvěryhodný a o nástroj se musí dobře starat, také musí uhradit půjčovné," sdělil Pilař.

„Podle nejmenovaného zdroje z Českého muzea hudby, ve kterém je sbírka umístěna, šlo hlavně o to, dostat do země co nejdříve deset hudebních nástrojů v mnohamilionové pojistné hodnotě. V současné době jsou tyto nástroje zpět pod střechou muzea," dodal ve své reportáži Čro.

Rozhodčí řízení běží od roku 1996

Společnost vede s Českou republikou dlouholetý spor kvůli překaženému obchodu s krevní plazmou. Pohledávka podle Kalvody již vystoupala na více než deset miliard korun. Firma vede vede se státem arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí nález z roku 2008 podle firmy uznaly nedávno rakouský a francouzský soud. Představitelé státu ale řekli, že se proti verdiktům soudů hodlá odvolat, protože podle ní není arbitráž dosud ukončena. Česko nález nepovažuje za pravomocný, prý se proti němu řádně odvolalo. 

Kauza Diag Human od začátku:

Poslední vývoj:


Ve Vídni byla již zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu, skončila v depozitním skladu soudu do definitivního rozhodnutí. Pařížské rozhodnutí směřovalo obecně proti majetku ČR. Josef Šťáva navíc před pár dny uvedl, že Diag Human zažaloval ČR také ve Spojených státech, Velké Británii a dalších zemích Evropské unie.

Foto: ČRo - Dagmar Částková

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…