Nikdo neví, kde je Drobilův sluha Knetig. Už půl roku

22.06.2011 6:39

Ten, kdo zná film Sametoví vrazi, si v souvislosti s kauzou Drobil pohrává s myšlenkou, že k zametení stop, respektive zbavení se nepohodlných svědků, slouží Orlická přehrada přesněji její dno. Klíčová postava Martin Knetig v podstatě v den rozvíření kauzy okolo tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila zmizel. Údajně do zahraničí.

Nikdo neví, kde je Drobilův sluha Knetig. Už půl roku

Připomeňme jen, že Martin Knetig je jedním z klíčových aktérů celého případu, jehož vyšetřování bylo v pátek na popud státního zastupitelství zastaveno.

Od Knetigových slov se po zveřejnění nahrávky všichni zmínění distancovali. Počínaje Ivanem Langerem, přes státní společnost Lesy ČR až po samotného Pavla Drobila. Vše nasvědčuje tomu, že svědectví Martina Knetiga by mohlo přinést nové důkazy, a není tedy náhoda, že se po něm slehla zem.

Psali jsme:
Hlavní postava kauzy Drobil: Knetig není k nalezení
Vše ke Kauze Drobil

"Já jsem pana Knetiga více jak půl roku neviděl a ani nevím nic o jeho současném stavu," odpověděl pro ParlamentníListy.cz Pavel Drobil. Ke stejné otázce se vyjádřil i druhý aktér nahrávek Libor Michálek. "Ne, neviděl jsem ho od té doby, co se kauza rozjela," uvedl pro redakci ParlamentníListy.cz Michálek.

Čtěte také:
Policie jde proti zástupkyni. Nesouhlasí, že by Drobil neuplácel Michálka

Na začátku mu nic nehrozilo

Martin Knetig by však teoreticky na začátku vyšetřování nemusel být z ničeho obviněn. Detektivové z ÚOKFK zahájili šetření celého případu s podezřením na trestný čin pletichy při veřejné soutěži, za který sice hrozí až osm let vězení, ale pouze v případě jeho dokonání.

Trestnost pouhé přípravy tohoto činu z nového zákona vypadla. "Trestní zákoník platný od 1.1.2011 je postavený na jiných principech než ten předchozí a u některých hospodářských trestných činů včetně pletichy při veřejné soutěži trestnost zrušil," vysvětlil redakci znalec na trestní právo Josef Doucha.

Na konci dubna se kauza ovšem začala vyšetřovat jako podezření z uplácení a zneužití pravomoci veřejné osoby.

Redakce se zeptala tiskového mluvčí protikorupční policie Romana Skřepka, zda vůbec byl k případu jakkoli vyslechnut Martin Knetig. "Vzhledem k zastavenému vyšetřování Vám nemohu sdělit vůbec nic o případu," konstatuje Skřepek. ParlamentníListy.cz nicméně z důvěryhodného zdroje ví, že Knetig odjel ještě dříve, než policie začala cokoli prověřovat.

Související:
Knetig si prý vymýšlel a kaje se. Drobil jeho omluvu nebere

Kosmická rychlost

Dnes osmatřicetiletý Knetig se seznámil s exministrem Drobilem před deseti lety, když působil jako likvidátor firem s finančními problémy. I zde jeho působení vzbudilo pochybnosti. Necelé dva měsíce ve funkci mu totiž stačily k tomu, aby v roce 2000 prodal akcie textilní společnosti Pega a.s. Cena zaplacená za Pegu nebyla zveřejněna, neoficiálně se hovořilo o částce kolem třiceti milionů korun. Společnost zaměstnávala přes šest set lidí a byla prosperující. Rychlost, s jakou transkace kolem Pegy proběhla, vyvolala tenkrát spekulace, že ji nucený správce Knetig ušil na míru kupujícímu. Pegu ihned koupila akciovka Lázně Luhačovice, za kterou stojí finančník Martin Burda vlastnící mimo jiné sedm pivovarů.

Pro připomenutí

Nahrávka, kterou pořídil Libor Michálek v kanceláři u Martina Knetiga, je krásným důkazem o financování politických stran.

"Já jenom v zásadě to, co vnímám, že v rámci politiky je tý špíny strašný množství, ale strašný. A to, co jsem zažil v Lesích vedle Pavla (Drobila), kde se fakt jako by ale opravdu to byly krádeže za bílýho dne. ...Pavel mi řekl: Martine, já musím prostě dělat politiku, a ty se mi postarej o fond... samozřejmě, že logická otázka je, proč jsem si nešel já sednout do toho fondu, ale na druhou stranu říkám, že kdybych seděl já v tom fondu, tak nejsem schopný s tím udělat už vůbec nic jinýho... Čili proto jsem se obrátil na někoho, koho znám těch 12 let a prostě vážím si tě," sdělil na nahrávce Knetig Michálkovi.

Za kopečky s dopomocí

Uprchnutí klíčových svědků v nejdůležitějších kauzách dotýkajících se vysokých politických pater je v České republice poměrně populární. Důkazem budiž zmizení Norberta Köhlera, jenž měl svědčit proti Berdychově gangu.

Köhler se koncem července dostal rozhodnutím Ústavního soudu z vazby na svobodu a okamžitě zmizel za hranice, nejspíš do Španělska. Dalším takovým je Michal Kliment, kterého sama policie v roce 2008 vyškrtla z programu na ochranu svědků. Ten posléze zmizel, přestože měl přinést klíčová svědectví do případu příbramského bosse Jaroslava Starky v souvislosti s únosem Lamberta Krejčíře.

Psali jsme:
Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra
Úplatek od Drobila? Michálek je úplně mimo, míní jeho nadřízená
Nečas vyprovokoval šéfa policie. Narážkou na Bártu
Justiční mafie chrání Drobila, naříká ČSSD. Dělat nemůže nic
Libor Michálek rozhořčeně: Tohle není právní stát. Nevzdám to


Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …