Rath Hegerovi vmetl: Půjdete do důchodu s tím, že jste rozvrátil zdravotnictví

21.06.2011 14:30

Poslanec David Rath cupoval za sněmovním pultíkem ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Sněmovna totiž rozhoduje o části zdravotní reformy, která mění některé poplatky ve zdravotnictví a umožní pacientům připlácet si za lepší péči. Poslanci budou také opět schvalovat automatické prodlužování věku odchodu do důchodu a rovněž další předlohy, které poslancům vrátil Senát. Hned na začátku jednacího dne si ale odhlasovali, že budou jednat případně i po 21. hodině a dokonce i přes půlnoc. Takže je možné, že si ve svých poslaneckých lavicích opět ustelou.

Rath Hegerovi vmetl: Půjdete do důchodu s tím, že jste rozvrátil zdravotnictví

Snahu koalice rozhodnout i za cenu nočního jednání o třicítce předloh kritizovala ale opozice. "Já nestojím o čestný titul hrdiny kapitalistické práce," uvedl k tomu sociálně demokratický poslanec Jiří Koskuba. V úvodu jednání hlasy vládní koalice rozhodla totiž dolní komora o tom, že poslanci budou nyní předložené zákony schvalovat třeba i po půlnoci.

Poslanci jako první bod začali projednávat úvodní část zdravotní reformy z pera ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Ta legalizuje možnost připlatit si za nadstandard, s čímž opozice nesouhlasí. Nově se má také platit za pobyt v nemocnici sto korun místo nynějších šedesát.

Jestliže již ParlamentníListy.cz informovaly o tom, že se dá očekávat, že debata o zákonu bude na půdě sněmovny opět horká, hned na začátku schůze se to potvrdilo. Slovo si vzal mezi prvními totiž zkušený diskutér - poslanec z ČSSD David Rath. Ten již normu kritizoval hojně při prvním i druhém čtení.

Rath dnes připomněl, že všechno podstatné kolem novely již sice bylo řečeno při prvním a druhém čtení, ale chtěl by připomenout „tu techniku, jak ji ministerstvo zdravotnictví připravovalo." „Bez toho, aby to bylo dáno k připomínkování...Tady demokratická procedura dostala pořádně na frak. Takto se zodpovědná vláda nechová," řekla Rath a připomenul zdražení pobytu v nemocnici.

„Budete odcházet do důchodu s nálepkou toho, že jste rozvrátil zdravotnictví," řekl také Rath z sněmovním pultíkem na vrub ministra Hegera. Podle něj Heger udělá "poslední zásek do peněženek lidí."

Stáhněte tu normu zpět, žádala Marková

Komunistka Soňa Marková pak v plénu navrhla, aby Heger normu stáhnul z projednávání zpět. „Neukazujte občanům prostředníček a stáhněte tuto novelu zákona a vraťme se k opakovanému druhému čtení a pojďme opravit ty chyby v ní," poprosila důrazně Marková.

K ní se s podobnou prosbou vzápětí přidal i poslanec Antonín Seďa z ČSSD.

Do roku 2014 by měla spoluúčast stoupnout o pět procent

Reformní novela o pojistném na zdravotní pojištění zvyšuje poplatek za den v nemocnici a mění poplatek za recepty. Levnější léky by si ale pacienti měli hradit sami. Zdravotní pojišťovny by měly podle předlohy vrátit část zůstatků na svých účtech zpět do systému pojištění.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes pro Český rozhlas k zákonu řekl, že první fáze zdravotní reformy počítá s růstem spoluúčasti pacientů - do roku 2014 by měla stoupnout o pět procent, tedy na 22 procent. Pacienti nebudou zatím platit za levnější amalgámové plomby. Podle novely má být poskytovaný standard v souladu s poznatky vědy i ekonomickými možnostmi, což v dosavadních zákonech není.

Norma upravuje i lékovou politiku, umožní slučování zdravotních pojišťoven a vrací do systému třetinu peněz, které mají pojišťovny na účtech. Všechna tato opatření by měla příští rok do zdravotnictví přinést dvě a půl miliardy korun.

Ke zdravotní reformě podrobně ZDE 

„Náš systém je založen na solidaritě. Každá pojišťovna má sice svoji klientelu, ale ty peníze se do přerozdělování dávaly i v minulosti....I když je to přerozdělení ex post, tak jsou to peníze, které jsou určené na zdravotní péči, jsou to peníze veřejnosti," zdůraznil k tomu v rozhovoru pro rozhlas Heger.

Sněmovna by mohla ještě dnes schvalovat všechny návrhy zákonů, které má na programu své červnové schůze. Projednat by tak měla například zpřísnění pravidel pro provozování sázkových her nebo zavedení ochranného léčení pro mladistvé vrahy. 
    
 

Čtěte také:
Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami
Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze
  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…