Sobotka představil koncepci důchodů. Vyšší daně a dividendy ČEZ

21.06.2011 18:43

Sociální demokraté představili svoji vizi důchodové reformy. Ta je postavena na zvyšování hranice odchodu do důchodu na 65 let a podpoře rodin s dětmi. Jako zdroj by měl sloužit fond budoucnosti.

Sobotka představil koncepci důchodů. Vyšší daně a dividendy ČEZ

Tok peněz do fondu by měly zajišťovat příjmy z ČEZu a privatizace státního majetku. Zároveň by ČSSD chtěla umožnit dřívější odchod do penze lidem, kteří pracují v náročných odvětvích. Tento dřívější odchod by financovali zaměstnavatelé.

Psali jsme:
Věk do důchodu se bude zvyšovat. Sněmovna přehlasovala Senát

Změny v důchodovém systému by se financovaly ze zvyšování daní z příjmu fyzických, nebo právnických osob. Není vyloučeno, že by narostla také sazba sociálního pojištění.

Stranický lídr Bohuslav Sobotka se vyjádřil na tiskové konferenci, že by chtěl více komunikovat s lidmi o reformách. Reakce mohou posílat na mail novyprogram@socdem.cz.

„Jednoznačně trváme na tom, že současná hranice, která už je stanovená na 65 let v roce 2036 je v tuto chvíli dostatečná," prohlásil Sobotka.

SLEDUJEME TÉMA: Důchodová reforma

„Změny, které navrhujeme, směřují ke stabilizaci systému, směřují k tomu, abychom využili stávající potenciál, který je ve více než čtyřech milionech pojištěnců v rámci současných penzijních fondů, které je třeba vylepšit," doplnil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Sociální demokracie chce stabilizovat důchodový systém a zároveň ho propojit s dalšími částmi sociálního systému. Dále se se podle ČSSD měla vést diskuze o věkové hranici odchodu do důchodu.

Sociální demokraté hovoří o vzniku fondu budoucnosti, ze kterého by se přispívalo rodičům pečující o nezaopatřené děti.

"To je vlastně prvek, který by umožňoval zvýhodnit rodiny, kdy pečují o děti, ne až v době, kdy odcházejí do důchodu," vysvětlil Škromach. Do fondu by plynuly příjmy z ČEZu, nebo privatizace. Nyní jsou peníze využívány státem pro jiné účely. Z divident ČEZu se pokrývají hlavně ekologické škody.

Psali jsme:
Zvýšíme daně kvůli Řecku, řekli Nečas s Kalouskem. A začal křik

O kolik by narostly daně zatím ČSSD neuvádí. Odborníci to však odhadují na nemalé částky. "Je poměrně zřetelné, že půjde o desítky miliard ročně," řekl člen NERVu Miroslav Zámečník v ČT.

Vládní návrh počítá s tím, že by si lidé už od roku 2013 odváděli tři procenta ze sociálního pojištění k soukromým penzijním společnostem. Pojištění nyní činí 28 procent hrubé mzdy. Podle vlády má být zachován princip klasického modelu penzijního připojištění vedle individuálních penzijních účtů.

Čtěte také:
Emmerová (ČSSD): Důchodovou reformu vláda s odborníky takřka nediskutuje Sobotka: Malá důchodová reforma je nespravedlivá a nedomyšlená
Drábkova "malá důchodová reforma" - lidé o peníze prý nepřijdou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…