Odvolaného šéfa protikorupční policie zaměstnal miliardář Chrenek

22.06.2011 8:34

Bývalý šéf protikorupční policie Libor Vrba začal pracovat pro miliardáře Tomáše Chrenka. Zaměstnání našel ve zdravotnickém řetězci Agel. Informují o tom Lidové noviny. Politici budou znovu jednat o tom, zda by se nemělo omezit působení vysoce postavených policistů v soukromých společnostech.

Odvolaného šéfa protikorupční policie zaměstnal miliardář Chrenek

Na konci února skončil elitní policista Vrba ve vedení protikorupční policie. Teď začal pracovat pro soukromou společnost Agel, vlastněnou miliardářem Chrenkem. Politici proto znovu debatují o tom, zda se v takovém případě nejedná o střet zájmů.

Bývalý policista může soukromým firmám pomáhat s obcházením zákonů

„Soukromé společnosti jsou do jisté míry soupeřem státní policie, může dojít ke střetu zájmů. Policista zná bezpečnostní problematiku a de facto jim může dát návod, jak se vyhnout případnému trestnímu řízení," řekl LN šéf Výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan.

Podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) by lidé, co nastoupí do vysokých funkcí, měli podepisovat závazek státu, že dva roky nenastoupí na místo, kde by hrozil střet zájmů.

Vrba odešel do civilu po schůzce s policejním prezidentem Petrem Lessym. V čele protikorupční policie působil dva roky. Jeho práci kritizoval bývalý ministr vnitra Radek John (VV), protože se mu prý nepodařilo vyřešit žádnou velkou kauzu.

Lidové noviny připomínají také nedávnou schůzku Vrby (jako civilista) s exministrem obrany Martinem Bartákem, kterého protikorupční jednotka prošetřovala kvůli předraženým zakázkám pro armádu.

Martinů má být v čele Europolu

O působení vysoce postavených policistů se hovořilo také v souvislosti s odvolaným policejním prezidentem Oldřichem Martinů. Začal se připravovat na výběrové řízení do vedení Evropského policejního úřadu (Europol).

„Se svým životopisem bude rozhodně patřit mezi hlavní favority. Nemám zprávy o tom, že by měl silnou konkurenci," zjistily LN od utajeného zdroje v diplomacii.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…