Slibovali nezvyšování daní. Kromě nejbohatších je ale zvýší všem

22.06.2011 8:44

Reformy koaliční vlády pořádně provětrají peněženky lidí s nižšími a středními příjmy. Sociolog Jan Keller v komentáři pro deník Právo píše, že důsledkem reformy zdravotnictví bude, že senioři a rodiny s dětmi budou sponzorovat dodavatele předražených zakázek ve zdravotnictví, pro důchodou reformu se budou ti nejchudší skládat na rozjezd soukromých penzijních fondů.

Slibovali nezvyšování daní. Kromě nejbohatších je ale zvýší všem

Nečasova vláda po penzijní a zdravotní reformě přijde co nejdříve s daňovou reformou. Ta zdravotní povede ke zvýšení spoluúčasti pacientů. „V praxi to bude znamenat, že ti, kdo nejčastěji vyhledávají lékaře, tedy především senioři a rodiny s malými dětmi, si ročně připlatí na léčení nějakých 15 až 18 miliard korun," tvrdí sociolog Jan Keller v komentáři pro deník Právo.

To znamená, že nejbezbrannější mezi námi si mimo jiné pěkně zasponzorují ty největší farmaceutické firmy a dodavatele předražených zakázek zdravotnickým zařízením. „Penzijní reforma zařídí, že se lidé budou skládat ve zvýšených cenách zboží na rozjezd soukromých penzijních fondů," poukazuje Keller.

Daňová reforma dopadne na nízkopříjmové nejvíc

Připomíná, že čím nižší příjmy člověk má, tím větší podíl své mzdy či důchodu vydá za jídlo a další věci základní potřeby, a tedy tím vydatněji bude bohaté penzijní fondy sponzorovat. „To všechno ovšem nic není proti připravované reformě daňové," odvolává se sociolog na propočty ekonoma ČMKOS Martina Fassmanna.

Podle nich bude člověk s měsíčním příjmem deset tisíc korun hrubého odevzdávat na daních o 331 korun na daních více než dosud. Ročně tedy téměř čtyři tisíce. K tomu si připlatí na vyšší DPH a na standardní zdravotní péči. Kdo pobírá průměrný příjem (necelých 24 tisíc hrubého), odvede na daních třetinu své měsíční mzdy, tedy relativně méně než ti nejhůře placení.

Musíme všichni podstoupit tvrdé oběti

Mezi vyvolené tohoto daňového systému patří jen ti, kdo vydělávají nějakých 200 tisíc korun měsíčně. „V tom případě už po vás vlast v podobě Petra Nečase a jeho ministrů nic nechce. Právě naopak. Sníží vám každý měsíc daň skoro o pětistovku. Tedy zhruba o tolik, kolik byste museli navíc vydat na nákupech v důsledku zvýšení DPH," podotýká Keller.

„Koaliční vláda, která slibovala, že nebude zvyšovat daně, zvýší daně všem kromě lidí, kteří pobírají nejvíce. Těm naopak přidá z toho, co vybere od těch chudších. Proč to všechno dělá? No přece proto, že všichni musíme podstoupit tvrdé oběti. Jinak skončíme jako Řecko a vyvolení nám už nepůjčí," neodpouští si sociolog sarkastický závěr.

K věci:

Zvýšíme daně kvůli Řecku, řekli Nečas s Kalouskem. A začal křik 

Důchodci, ostrouháte. Mimořádné zvýšení penzí nebude 

Nečas nenávidí kočkopsy. Důchodová reforma je ale jedním z nich 

Foto: cnb.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…