„Magor“ Jirous byl po 38 letech prohlášen nevinným

22.06.2011 12:04

Nejvyšší soud ve středu zrušil rozsudek z roku 1973. Čtyři lidé byli tehdy odsouzeni pro urážku člena státní bezpečnosti, když v hospodě zpívali písně proti Rusům. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podal ve prospěch odsouzených stížnost na porušení zákona.

„Magor“ Jirous byl po 38 letech prohlášen nevinným

Básník Ivan Martin Jirous, první polistopadový primátor Prahy Jaroslav Kořán, spisovatel a výtvarník Eugen Brikcius a básník a scénárista Jiří Daníček byli před 38 lety nepodmíněné posláni do vězení na osm měsíců až jeden rok.

Jirous: Vedle nás seděl kapitán StB. Řekli jsme mu, že je holohlavej bolševik

Ve stížnosti ministra Pospíšila stálo, že komunistická justice porušila zákon. Jednání čtyř odsouzených nedosáhlo společenské nebezpečnosti, a proto neměli být potrestáni.

Předseda senátu Nejvyššího soudu František Hrabec prohlásil, že soudy v minulosti rozhodovaly o kauzy pod vlivem tehdejší atmosféry normalizace.

„Zpívali jsme mimo jiné píseň Stáli sokolíci v aktuální úpravě 'zahnat Rusy vrahy do pekel, kam patří'. Vedle od stolu se ozval chlápek, že jsme špinaví vlasatci, a my jsme mu zase řekli, že je holohlavej bolševik. Byl to kapitán StB, pan Holub," řekl Jirous před časem v České televizi.

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…