Poslanec VV, podle Kalouska blb: TOP 09 je spojena s hazardem

22.06.2011 18:24

Česku mohou hrozit arbitráže kvůli nové úpravě hazardu, přijaté v úterý sněmovnou. Ten prý znamená jeho zpřísnění jen naoko, tvrdí poslanec Věcí Veřejných Josef Novotný. Naopak, nová úprava hazardu prý jde na ruku právě velkým provozovatelům videoloterijních terminálů (VLT), které proti těm menším zvýhodňuje. Vláda prý navíc paradoxně odsouvá dopady novely na provozovatele VLT až na konec svého funkčního období.

Poslanec VV, podle Kalouska blb: TOP 09 je spojena s hazardem

Během úterního podvečera se poslanecký klub Věcí Veřejných ocitl ve sněmovně osamocen. Důvodem bylo projednávání novely loterijního zákona a přijetí kompletního pozměňovacího návrhu z dílny poslance TOP 09 Jana Farského. Josef Novotný to považuje za ukázku podivné jednoty koalice i opozice, která nastane vždy, když nad poslaneckými lavicemi zazní ze sněmovních reproduktorů slovo "hazard." A ani tentokrát si nebere servítky zejména vůči koaličnímu partnerovi VV, Schwarzenbergově TOP 09.

Koalice pro hazard v plné síle

"Zvlášť TOP 09 je s hazardem propojena. Dohoda politických stran o tom, že projde návrh loterijních společností je mi známa už od pátku, takže mě to nepřekvapilo ani trochu," komentuje úterní hlasování Novotný. Na komplexním pozměňovacím návrhu podle něj nedělal nikdo z poslanců a on sám ve sněmovně nenašel jediného právníka, který by se na tvorbě normy podílel.

K tématu:
Kalousek: Cenzuru internetu podpořit nemohu
Sněmovna schválila změny v hazardu. Véčka proti
Válka v koalici o hazard. Topkař Gazdík véčkaři Novotnému: Bláboly

"Jsou pod tím jen podepsaní. Zákon vytvořila jistá moravská loterijní společnost spolu se Sazkou. Je to pořád totéž, ta samá účelová norma, dříve jsme tomu říkali Lex Suchánek, nyní Lex Farský podle poslance TOP 09, který to jako komplexní pozměňovací návrh předložil tentokrát," říká Novotný.

TOP 09 ústy předsedy svého poslaneckého klubu Petra Gazdíka již během úterního jednání sněmovny označila obdobně obviňující slova koaličního kolegy z VV za bláboly.

Na poslance Novotného se v posledních dnech obořil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Označil ho za blba s malým IQ.

Hrozí Česku arbitráže? Podle Novotného minimálně ze tří důvodů

Poslanec ještě před úterním jednáním čelil narážkám ze strany koaličních partnerů poté, kdy za VV vznesl podmínky podstatně zpřísňující Farského úpravu původní novely. Podle již zmíněného šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Gazdíka byla jeho strana ochotna zkrátit období, během nějž musí provozovatelé VLT na výzvu měst odstranit přístroje z provozoven, ze tří na jeden rok. Výměnou za to, že Novotný na sebe vezme odpovědnost a uhradí náklady všech arbitráží, kterým by ČR musela kvůli tomu čelit. S argumentem, že provozovatelé VLT, kteří mají smlouvy s Ministerstvem financí uzavřené na několik let, by si to líbit rozhodně nenechali.

Sledujeme téma HAZARD.

Novotný (VV): Hazard by měl plnit státní kasu

"Naopak, Farského úprava je spouštěcím mechanismem arbitráží, které se na stát sesypou. Diskriminuje totiž provozovatele klasických výherních automatů, kterými jsou menší firmy, proti loterijním gigantům," varuje Novotný. Provozovatelé VLT totiž musí na výzvu měst odstranit terminály až za tři roky po nabytí účinnosti zákona, zatímco majitelé klasických "beden" mají jen rok. "To je diskriminační. Není také divné, že tato koalice umožní, aby se pozitivní efekt novely projevil až po uplynutí volebního období," ptá se muž, který problematiku hazardu řeší již 15 let jako starosta, senátor a nyní poslanec.

Dalším diskriminačním prvkem je podle Novotného srovnání odvodů na obecně prospěšné účely z výnosů hazardu na dvacet procent. "Dříve měli malí provozovatelé, tedy opět hlavně majitelé klasických automatů, šestiprocentní odvody a ti velcí odváděli dvacet procent. Tedy opět znevýhodnění," pokračuje Novotný.

Konečně posledním z prvků nové zákonné úpravy, řešící hazard, je ponechání stropu 10 milionů korun ročně na výši správního poplatku, odváděného provozovateli loterií. "Zatímco VHP musí odvádět deset procent zisku jako správní poplatek, velká firma, která má obrat miliardu a více, tak platí pouze jedno procento. Jde o podvod. Tyto firmy platí politikům jejich kampaně a takové nízké správní poplatky jsou úlitbou politiků za tyto peníze od velkých provozovatelů VLT," nechal se pro ParlamentníListy.cz slyšet poslanec VV.

VV chtějí deset miliard na daních z hazardu, Kalousek prý zdržuje

Jeho strana prý vznese požadavky na dostatečné zdanění hazardu na večerním jednání koaliční K9. "Nechci předjímat všechny body, se kterými VV na schůzku K9 jdou, ale primárně budeme požadovat, abychom se s daňovými příjmy z hazardu dostali na deset miliard korun ročně. To se blíží částce 12 miliard, tolik by dosahoval příjem státního rozpočtu bez různých výjimek pro provozovatele. Hazardu se totiž díky výjimkám podařilo snížit tuto částku na polovinu. Proto je tak výhodné jej provozovat, zejména pokud jste velká společnost. Ministr Kalousek totiž chystá pro hazard nový daňový polštář, zamaskovaný pod klasické zdanění," slibuje. VV prý znervózňuje také fakt, že ministr financí posouvá platnost nové daňové soustavy až na rok 2013. "My tak nejsme koalice, která proti hazardu bojuje, která se jej snaží potlačit, jak bylo řečeno v koaliční smlouvě. Vůbec se tak neplní program VV," dodal Novotný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…