Topolánek označil novinářku za mr*ku. Paroubek ztuhl a nechápal

23.06.2011 5:26

Expremiér Mirek Toplánek proslul jako politik, který neudrží nervy na uzdě, pokud se cítí dotčen. Naposledy se tak stalo v úterý, když bulvární deník Blesk infomoval o synovi expremiéra Tomášovi, který vlastní vůz BMW za bezmála milion korun, když jen jeho studia podle deníku přišla Topolánka na půl milionu. Redaktorka ParlamentníchListů.cz chtěla dát Topolánkovi prostor pro vyjádření, namísto toho se dozvěděla, že je "mr*ka".

Topolánek označil novinářku za mr*ku. Paroubek ztuhl a nechápal

Deník Blesk v úterním vydání poukázal na to, že Topolánek junior studuje v americké International School of Prague v Nebušicích, kam své děti posílá i nejbohatší Čech Petr Kellner. Jen rok studia na americké prestižní škole pak prý vyjde na 19 670 eur, tedy 482 tisíc korun.

„Kde ale na to on bere?" ptá se úterní deník. „Možná mu nic jiného nezbývá, když chce, aby Tomáš přece jen nějakou střední školu dokončil. Se studii má totiž od začátku potíže," nabízí Blesk svojí teorii.

Možná jste nečetli:

ParlamentníListy.cz na vlastní kůži:

„Jeho finanční polštář je zřejmě bezedný. Ani dřív nikdy uspokojivě nevysvětlil, kde na to všechno bere, a teď jako podnikatel už to ani vysvětlovat nehodlá. A tak zaplatí školné půl milionu bez mrknutí oka, stejně jako nejbohatší Čech Petr Kellner s majetkem přes 140 miliard korun," uzavírá náhled do Topolánkova finančního batohu Blesk.

Mr*ky, držte se na 5 metrů

Redaktorka ParlamentníchListů.cz proto esemeskou expremiéra Topolánka kontaktovala, aby mu dala prostor k informacím Blesku se vyjádřit. V článcích bulvárního deníku totiž jeho vyjádření chybělo. Když jí v mobilním telefonu pípla odpověď, nevěřila vlastním očím.

„Nečtu ty vaše sra*ky a lži nekomentuji. Žádná z těchto „mr*ek" se neodváží sama a beze svědků přiblížit na 5 metrů," stálo v úvodu Topolánkovy úterní odpovědi a ta pokračovala: „To mi stačí. Respekt! To že české mr*ky útočí řadu let na mé rodinné příslušníky, to je vaše vizitka, ne moje. Pokud se chcete štvanice zúčastnit, pozorně si odkrokujete 5 metrů. Mr*ka totiž nemá pohlaví." 

Ježišmarjá, to napsal?

„Ježíšmarjá, to vám napsal?" ptal se ParlamentníchListů.cz nevěřícně další expremiér a Topolánkův "životní" protivník Jiří Paroubek (ČSSD). Pak o stupeň chápavěji dodal: „Pana Topolánka se zjevně dotklo, že se někdo zabývá jeho synem. Pan Topolánek je dnes mimo vysokou politiku a tak to bere asi úkorně," myslí si Paroubek, jehož vztahy s novináři také mnohdy nebyly krystalicky čisté.

„Já takové výrazové prostředky nepoužívám, to je o mě známo. Byla řada věcí, které byly horší než tenhle článek, ale myslím si, že jsem se nikdy nevyjadřoval takovým to způsobem, ale to stejně žádný novinář neocenil," dodal Paroubek s úsměvem.

"Kliďas" Špidla: Nevím, co bych udělal

Další z bývalých premiérů Vladimír Špidla Topolánkovy výroky komentovat nechtěl vůbec. „Já to nebudu komentovat, je to příliš osobní. Nevím, jak bych se zachoval, kdyby se bulvár pustil do mých dětí. Opravdu se k tak intimním záležitostem nechci vyjadřovat," řekl pro ParlamentníListy.cz Špidla.

„To záleží na osobnosti člověka, já pana Topolánka osobně neznám a nikdy jsem s ním ani nemluvil, tak těžko mohu hodnotit zda je to projev úzkosti, bezradnosti, což může být. I zvíře zahnané do kouta se brání děsivým a někdy neadekvátním způsobem," řekl ParlamentnímListům.cz psychiatr Jan Cimický.

Nevyloučil však ani to, že jde o způsob Topolánkovy komunikace. „Já si myslím, že to je vždy odraz osobnosti člověka, jestli reaguje formou útoku anebo útěku," dodal lékař. „Z toho, jak pan Topolánek reaguje, jsem také někdy na rozpacích, a to už bylo v době, kdy byl ještě premiér. Já mám pocit, že on se stylizuje do pozice takového mača, který je silný a nic ho nerozhází," myslí si Cimický.

Topolánek útočí často

Topolánkovy útoky na novináře nejsou žádnou novinkou. Například v dubnu loňského roku, když odcházel z vedení strany, křičel na fotografa, aby mu ukázal obličej, aby si ho také mohl vyfotit. Jindy se svým přítelem a lobbistou Markem Dalíkem vyrazili na dovolenou a cestou najížděli na auto fotografů deníku Aha!

Topolánek ale neútočil jen ve vypjatém období svého odchodu ze strany. Před třemi lety například napadl fotografa, který se pokoušel vyfotit jeho syna v kočárku. A mnozí si jistě v vzpomenou na zdvižené Topolánkovy prostředníky, kterými reagoval na své politické oponenty.

Jiný druh úletu koneckonců zapříčinil i Topolánkův konec ve vysoké politice. Když během předvolebního jara 2010 v tajně pořízeném rozhovoru pro homosexuální magazín označil tehdejšího premiéra Jana Fischera za "Žida, který uhne" a katolickou církev za organizaci, která "lidem vymyla mozky", musel se po nátlaku spolustraníků poroučet jak z funkce předsedy strany, tak z kandidátky pro sněmovní volby.
Zatím posledním "Topolovým" politickým vystoupením byl projev na oslavách 20 let ODS. V něm letos v dubnu mimořádně tvrdě zaútočil na Věci veřejné a Víta Bártu

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…