Koukal na tabulky, pak se pohádal. Nečasův šéfporadce v ČT

22.06.2011 21:28

Šéf poradců premiéra Petra Nečase Martin Říman nevěřil vlastním očím, když se díval na tabulku s údaji o zadlužení během vlád ODS. S moderátorem pořadu Hyde Park se dohadoval o jednotlivých hodnotách, až hodil vinu na kraje.

Koukal na tabulky, pak se pohádal. Nečasův šéfporadce v ČT

Martin Říman, šéfporadce premiéra a bývalý ministr průmyslu a obchodu, se v Hyde Parku na ČT nevěřícně díval na údaje z Českého statistického úřadu o zadlužení Česka v jednotlivých letech. Svoji odpověď ohledně stavu rozpočtu totiž začal kritikou vlády ČSSD, poté ovšem viděl i údaje z dob občanských demokratů, které taktéž nebyly příznivé.

Vlády se pak zastával, když velkou část viny hodil na kraje a obce. „Vláda je zodpovědná za státní rozpočet," shrnul a dodal, že za to, co dělaly kraje v době i jeho působení jakožto ministra, občanští demokraté nemohou.

Třídění informací a doporučení

Na počátku diskuze byl však uvolněný a smál se. Svoji práci pro Petra Nečase definoval jako „třídění informací a doporučení, jak na základě toho postupovat dále". Uvedl i příklad toho, jak premiérovi poradil před několika týdny: „Já jsem například radil, aby byla porada ekonomických poradců ministrů ohledně mýtného na dálnicích." Sám pak ale přiznal, že porada ještě stále nebyla.

Říman se zastával vládních reforem, o kterých právě jedná K9. „Reformy reagují na to, že jsme si žili trošku nad poměry, na dluh," popsal příčinu jejich podoby. „To dál nejde, abychom skončili jako některé státy zejména na jih od nás," narážel na Řecko. Podle něj je na vině ekonomického stavu tohoto státu i společná měna - euro. Říman je totiž již déle znám jako jeden z euroskeptiků.

Související: Na dohodu to nevypadá. Koalice se kvůli VV bude muset sejít znovu

Šéfporadce premiéra nepředpokládá, že by Věci veřejné odešly z vládní koalice. Podle něj budou chtít stejně co nejdéle zůstat ve svých funkcích, čemuž by předčasné volby nepomohly. „Pokud se bude ta strana chovat rozumně a bude vládě pomáhat, na ta extempore na začátku se může zapomenout," zastal se VV.

Poté ovšem přišly na řadu dotazy ze strany ekologických aktivistů, například z hnutí Greenpeace. Otázky se týkaly hlavně ČEZu, kde je Říman předsedou dozorčí rady. Své oponenty odpálkoval tím, že jejich údaje jsou chybné a smyšlené. „Vy mluvíte o číslech, ale my máme čísla jiná," hádal se.

Že by se premiér bál, to je fakt pitomost

Na závěrečnou otázku, zdali se premiér Nečas bojí jít do Hyde Parku, odpověděl Říman lakonicky: „Že by se premiér bál, to je fakt pitomost." Podle hodnocení na webu ČT s jeho názory sympatizovalo 14 procent hlasujících, 86 procent bylo proti.

Čtěte více:

Místo Drobila Říman. Tak by si to premiér přál

Říman: Pro dostavbu Temelína ČEZ udělá všechno

Říman dělal reklamu Bártově firmě: Asi nejsou tak špatní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …