Odborář: Vláda na tripartitě kompromis nedala. Návrh protlačila silou

23.06.2011 15:24

V létě demonstrace a po prázdninách další stávka? A to ke všemu možná i generální. Předseda Odborového svazu dopravy k tomu v rozhovoru pro Studio Česko řekl, že dál počítá s nátlakovými akcemi. Podobně ale pro rádio reagovali v tomto týdnu i další představitelé Českomoravská konfederace odborových svazů.

Odborář: Vláda na tripartitě kompromis nedala. Návrh protlačila silou

Odboroví předáci už vědí, jak budou dál bojovat proto vládním reformám - nátlakovými akcemi. Pokud vláda odborářům alespoň v některých požadavcích neustoupí, čekají nás v létě demonstrace a po prázdninách další stávka. A možná i generální.

Jenže podle médií se stávka v dopravě moc nedokázala. Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík však k tomu v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že by to takto nehodnotil. „Stávky se aktivně účastnilo více než 100 tisíc lidí. To, co přilákalo pozornost médií v Praze, ta tobyly podpůrné akce. Stávkující měli širokou podporu veřejnosti a já si myslím, že to byl signál, který vláda vyhodnotila naprosto nesprávně," konstatoval Pomajbík.

Související:

„Chceme jednat, ale tak, aby se dosáhlo kompromisu. V pondělí vláda svolala jednání tripartity, jednalo se až do pozdních nočních hodin a stejně žádný kompromis neudělala. Silou koaličních hlasů návrh protlačila. Ale jak ze strany odborů, tak ze strany některých zaměstnavatelů, kteří tu reformu chápou, zaznělo, že lze očekávat ústavní stížnost," pokračoval Pomajbík k části zdravotnické reformy, kterou už Poslanecká sněmovna schválila.

Vláda vůbec neřeší korupci a daňové úniky

„Využijeme všech prostředků pro to, abychom dokázali, že reformy jsou namířeny především proti středně a nízkopříjmovým skupinám obyvatel. Místo toho, aby vláda řešila korupci a daňové úniky a zvyšovala tím příjmovou stránku rozpočtu, tak přenáší veškerá nákladová břemena na občany," zmínil dále.

Pomajbík proto nevylučuje žádnou další protestní akci, i když lepší by pro odbory podle něj bylo samozřejmě jednání. „Poslední stávka byla největší za dvacet let, a pokud její účinnost někdo snižuje, samozřejmě si nepřímo říká o akci mnohem širší a důraznější," uvedl.

Konkrétní termíny zatím neuvedl. „Je potřeba dohoda více odborových subjektů, protože tady působí dvě velké odborové centrály," doplnil.

Jenže podle nejnovějšího průzkumu si stávku generální přeje jen čtvrtina lidí. K tomu ale Pomajbík řekl, že si ji on sám nepřeje také. Stávka je podle něj organizačně náročná a všem lidem komplikuje život.

"Co nám ale zbývá v rámci sociálního dialogu, když tady je jednostranný? Vláda na nic nereaguje, Jakákoliv stávka je tedy jen pokračováním sociálního dialogu. Rádi bychom jednali v jednacích místnostech o kompromisu, ale když vláda řekne, že takhle to být musí, tak jiná možnost není," dodal.

Sobotka: Debaty o generální stávce jsou dělostřeleckou přípravou

Ke generální stávce se vyjádřil dnes na brífinku i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj bude mít sociální demokracie pochopení pro to, přistoupit k dalším protestům, jestliže vláda bude stále ukazovat záda. "Ty debaty o generální stávce jsou dělostřeleckou přípravou. Vláda se musí vrátit ke skutečnému dialogu," poznamenal Sobotka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…