Rath o grilování konkurence: Klaus, to bude vždycky medium steak

23.06.2011 23:10

Umění grilovat ovládají na výbornou média a pak už jen několik málo politiků. Mezi mistry patří například David Rath - ten už z kdekterého politického "rare" steaku udělal "medium". Koho ale nikdy nic nespálí? Václava Klause.

Rath o grilování konkurence: Klaus, to bude vždycky medium steak

"Začínal jsem jako rare steak," svěřil se Rath v pořadu ekonoma Tomáše Sedláčka Interpelace. "Teď bych ale řekl, že jsem tak medium. Nakonec ale všichni skončíme jako spálené maso."

Kampaně médií i politických soupeřů jsou podle něj mnohdy tak drsné, že bez újmy nepřežije nikdo. Alespoň ne nikdo bez opravdu hroší kůže. "Typickým příkladem člověka s opravdu hroší kůží je pan prezident Václav Klaus," podotkl Rath. "Toho grilují pořád dokola. Ale on to vždy vydržel, ten nikdy nebude spálen."

"Najednou vypadáte jako docela milý člověk," usmál se na středočeského hejtmana Sedláček. Rath se zhrozil. "To je omyl!" smál se.

Jak griluje Rath:

 


Podle ministra obrany Alexandra Vondry, který se debaty v pořadu rovněž účastnil, má politika dvě roviny - jednu věcnou a jednu divadelní. Tu divadelní zvládá Rath bravurně, zatímco vláda Petra Nečase příliš dobrých herců nemá. Za to je prý velmi věcná.

Sám Vondra snad nikdy nikoho negriloval, velmi zuřivě ale sám grilován byl. Zejména kvůli kauze ProMoPro, kdy měl stát nechat půjčit si audiovizuální techniku za větší sumu, než kdyby si ji Česko kupovalo. Jeho hlavu na podnose chtěl postupně téměř každý, on se přesto v úřadu udržel.

Jak se griluje Vondra: kauza Vondra


Největším odborníkem na grilování veřejných osob jsou ovšem média. Ta když si vezmou někoho na paškál, dokáží ho téměř zlikvidovat. Ukázkovou anti-kampaň vedla například MF Dnes proti exministrovi dopravy Vítu Bártovi.

Nabízeli mi hezké peníze za něčí kritiku, přiznal novinář

"Jsem přesvědčen, že část mediálních obsahů není jen výsledkem debaty v redakci," podotkl Vondra na adresu médií. "Teď odhlížím od vlastní zkušenosti, ale jak to dlouhodobě sleduji, tak média rozhodně nejsou žádnou nevinnou panenkou."

Textař a spisovatel Vladimír Poštulka, kdysi předseda Rady Českého rozhlasu, Vondrovy domněnky potvrdil. "Musím přiznat, že i mně bylo párkrát nabídnuto, abych za hezké peníze napsal o někom něco nelichotivého," řekl. "Ale to nemůžete nikomu dokázat, to je na tom nejhorší."

Není veřejně nijak zvlášť známo, že by nějaký novinář z novin odešel kvůli přijímání úplatků. Politiků, která média "popravila", je ovšem hned několik.

"V dnešní době je těžké hledat objektivní médium," polemizoval Rath. "Je totiž vždycky na něčem závislé - primárně na osobním názoru novináře a pak na tržním prostředí - někomu ta média patří, pak máte inzerenty atd."

Ty se můžeš vyfotit s pandury, ale moc by ti to nepomohlo

V médiích placených institucemi je to ovšem jiné. "Tady v listu vydávaném Středočeským krajem, víte kolikrát je tam vyfocen usměvavý David Rath?" mával Vondra papíry. "Třikrát?" hádal Rath. "Patnáctkrát. Tady to vydává ministerstvo obrany, víš, kolikrát je tam Saša Vondra? Ani jednou."

Rath do periodika ministerstva obrany nahlédnout nechtěl, opáčil ovšem ve svém stylu. "No tak to ale asi nemáš, co by tam otiskli. Já když otevírám novou nemocnici, tak mě vyfotí. Ale ty? Mohli by tě vyfotit s pandury, ale to by ti moc nepomohlo."

Posledním hostem debaty byla novinářka Barbora Tachecí. Ta s oblibou griluje své respondenty při interview. Sama se ale také kritice nevyhnula.

Jak griluje Tachecí:

 


"A víte, jaký je rozdíl mezi námi?" zeptala se politiků kolem sebe. "Že já jsem byla grilována zadarmo." Kdežto ostatní si předtím stačili solidně nahrabat.


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…