Bárta skončí v rukách policie. S ním možná i Škárka

24.06.2011 14:58

AKTUALIZOVÁNO Neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta už aby promýšlel, jak bude čelit trestnímu stíhání. Protikorupční policie dnes do sněmovny podle státního zastupitelství doručila žádost o jeho vydání. Exministru dopravy hrozí, že k vydání opravdu dojde. Dá se předpokládat, že opozice záchranný kruh Bártovi nehodí a poslanecký klub TOP 09 bude pro jeho vydání hlasovat určitě.

Bárta skončí v rukách policie. S ním možná i Škárka

Ještě nedávno se Vít Bárta jako člen vlády a klíčový muž jedné z koaličních stran hřál na politickém výsluní. Během dneška ale detektivové protikorupční policie doručí do sněmovny žádost o jeho vydání. O něm pak budou rozhodovat poslanci při veřejném hlasování. Protikorupční policie se ho rozhodla stíhat proto, že některým poslancům své strany předával obálky s penězi, a tím se podle kriminalistů dopustil korupce.

Policie v odpoledních hodinách žádost o vydání Škárky doručila do sněmovny. S exministrem se "sveze" i nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, kterého chce policie vydat kvůli tomu, že právě od Bárty přijal úplatek a nechal si ho.

Více:
Policie doručila žádost o vydání Bárty. Chce i Škárku

Policie je přesvědčena, že nešlo o žádné půjčky, jak Bárta tvrdil, ale o úplatky za loajalitu. Zda Bártu stíhat, rozhodovali detektivové a žalobci na včerejší společné schůzce. Trvala několik hodin. Výsledek byl však jednoznačný. „Obsah spisu je příliš vážný na to, abychom s žádostí čekali," řekl pro iDNES.cz vysoce postavený policejní zdroj.

Vydejte Bártu, požádá policie sněmovnu

TOP 09 ctí Bártův nárok na demokratický proces

Vše nasvědčuje tomu, že by Bárta mohl být vydán. Dá se předpokládat, že pro vydání budou opoziční poslanci a takřka jistě i koaliční TOP 09. „Poslanecký klub bude hlasovat pro jeho vydání. Musí mít jako kdokoli jiný nárok na demokratický proces. Kdyby ho sněmovna nevydala, už by se v budoucnu nikdy nemohl z tohoto podezření očistit," říká pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, předseda klubu TOP 09.

Čtěte také:
John ani Bárta už se do vlády nevrátí. Véčka vybírají nové tváře
Vít Bárta už má zpět řidičský průkaz
Bárta se brání: Nemám se sbíráním výpisů z mobilů nic společného
Každá varianta je lepší než vláda s Věcmi veřejnými, tvrdí Tluchoř
Bártův perný příští týden. Rozhodne se, zda bude vydán policii

Šéf Starostů si nedovede představit, že by zástupci Věcí veřejných přišli na jednání koaličních špiček s požadavkem, aby Bárta nebyl vydán. „Určitě neuděláme to, že bychom něco za něco vyměnili. Navíc od Věcí veřejných jsme v minulosti často slýchali, jak usilují o omezení poslanecké imunity," připomíná Gazdík časté výroky představitelů VV.

Věci veřejné se rozhodnou až podle spisu

„Se žádostí se nejprve musí seznámit členové mandátového a imunitního výboru Jana Drastichová a Karolína Peake a jejich zprávou se pak budeme zabývat na poslaneckém klubu Věcí veřejných," reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. „Až kolegyně seznámí klub s informacemi ze spisu, tak k tomu teprve můžeme zaujmout stanovisko," dodává pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Mandátový a imunitní výbor po seznámení se žádostí o vydání dává obvykle sněmovně své vyjádření. Ale například při poslední žádosti o vydání Stanislava Humla nepřijal žádný návrh a zasedání skončilo v této věci bez usnesení. Sněmovna pak nevyslyšela Humlovo přání a nevydala ho, když v tomto případě nehrála při hlasování stranická příslušnost takřka žádnou roli.


K věci:

Nová svědkyně promluvila o Bártových obálkách 

Odpadlice Kočí: Bylo to jako v sektě. Bárta nám psal projevy a John mlčel 

Bárta strávil dvě hodiny na policii. Vysvětloval úplatky

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…