Komentátor Pečinka uklidňuje: Vláda vydrží. Bourá ji už jen Bárta

24.06.2011 13:51

Už to vypadalo, že se rozhádaná vládní koalice po dlouhé době semkla. Paradoxně jí k tomu pomohla v minulém týdnu stávka odborů, která vládní partnery stmelila a mohlo se tak zdát, že se blýská na lepší časy. ParlamentníListy.cz proto oslovily politického komentátora týdeníku Reflex Bohumila Pečinku, zda jde o pouhé zdání, či nastartovaný krok k úspěšnější vládě.

Komentátor Pečinka uklidňuje: Vláda vydrží. Bourá ji už jen Bárta

"Situaci vnímám i po stávce, v těchto posledních dnech, jako pozitivní. Myslím totiž, že se vláda dokázala dohodnout i v bodech, které dříve vzbuzovaly vášně a nesouhlas. Koaliční partneři dospěli k jisté dohodě dokonce i v otázkách hazardu. Příští vývoj bych tedy neviděl v černých barvách," řekl ParlamentnímListům.cz Pečinka.

Čtěte také:
Odmítne Peake post vicepremiérky? Před K9 řekla, že zřejmě ne
Schwarzenberg: S pomocí Boží vláda vydrží

Upozornil však na další důležitý faktor. "Jednota vlády ano, ale mínus Vít Bárta. Ten totiž stojí v tuto chvíli celkem osaměle a sám proti řadě směrů, ke kterým se nyní přiklání i jeho strana Věci veřejné. Vždyť když se hlasovalo v minulém týdnu ohledně souhlasu se stávkou odborů, měli véčkaři od Bárty doporučení, aby se hlasování zdrželi a oni ho historicky poprvé neposlechli a vyjádřili se proti stávce - to je možný signál o slabém místě vlády. Zčásti bych pak ještě viděl mínus jednoty vládní koalice i v Radku Johnovi," doplnil Bohumil Pečinka.

Čtěte také:
Vláda vydrží celé čtyři roky, myslí si většina Čechů
Bobošíková: Vláda vydrží, dokud budou mít kmotři kde brát

Gazdík se podřekl: Vláda nevydrží

Profesorka Dvořáková vládě: Přežijete. Ale bude vám to k ničemu

Vláda se sama nerozpustí. Ta se prostě rozsype

Vít Bárta se tak zřejmě ocitá na velmi tenkém ledu, který hrozí prolomením. V pátek se má totiž jednat o tom, zda bude vydaný poslanci k trestnímu stíhání kvůli údajné korupci uvnitř strany. Jednat se má v pátek navíc také o odposlouchávaných telefonech některých politiků a osob z okolí prezidenta. Jedním z témat jednání bude zřejmě i podezření na to, zda v celé kauze nefigurovala bezpečnostní agentura ABL.

Čtěte také:

To, že se tedy vláda udrží, je však podle komentátora Pečinky přes to všechno pravděpodobnější. Zádrhelem může být snad také jedině ještě nedělní jednání o personálních otázkách, ke kterým zatím v uplynulých dnech - tedy v období zdánlivého "klidu zbraní uvnitř koalice" - zatím nedošlo.

Čtěte také:

V neděli 26. června v 18:30 má proběhnout další schůzka K9. Na posledním jednání ve středu se koaliční špičky pohádaly kvůli dodatku k loterijnímu zákonu. Bárta ještě před schůzkou K9 řekl, že VV chtějí probrat i úterní "koaliční nevěru" při hlasování o hazardu. ODS a TOP 09 prý totiž ignorovaly jejich návrhy k novele, o níž hlasovali poslanci.

Další rozbuškou v jednání K9 jsou i personální záležitosti, kdy by VV chtěly nahradit nestraníka Radka Šmerdu ve funkci ministra dopravy. Jako alternativy zvažují poslance Petra Skokana a čerstvého člena strany Lukáše Hampla.

Zákon o majetkovém přiznání politiků je poslední záležitostí, okolo které probíhá vyhrocená diskuse. Navrhují ho Věci veřejné a jejich šéf Radek John dokonce pohrozil, že je prosadí v Poslanecké sněmovně i třeba s levicí. Pro ODS jsou majetková přiznání ovšem nepřijatelná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…