Hašek se dožaduje schůzky s Nečasem. Jde mu o rozpočet

24.06.2011 16:19

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) v pátek požádal kvůli rozpočtu pro příští rok premiéra Petra Nečase (ODS) o schůzku hejtmanů s vládou. Hejtmani by s ministry chtěli připravovaný rozpočet probrat zejména s ohledem na dopravu, zdravotnictví, sociální věci a školství, sdělila Haškova mluvčí Lucie Proutníková. Podle ní předseda asociace věří tomu, že vláda bude žádost o schůzku akceptovat, a to hlavně kvůli "tíživé situaci občanů ve všech krajích České republiky".

Hašek se dožaduje schůzky s Nečasem. Jde mu o rozpočet

Příprava rozpočtů na rok 2012 patřila i ke klíčovým tématům dnešního jednání asociace. Hejtmanům se totiž nelíbí plány ministerstva financí nepřerozdělit příjmy ze zvýšeného DPH obcím a krajům. Kritizovali také snahy krátit dotace do sociální oblasti, což letos vedlo k omezení sociálních služeb v krajích. 

"Chceme pro příští rok alespoň sedm miliard korun," řekl liberecký hejtman a místopředseda asociace Stanislav Eichler (ČSSD). Letos kraje dostaly 6,1 miliardy, o 1,2 miliardy méně než loni. 

Asociace také odmítá přistoupit na plánované zkrácení příspěvku státu na kolejovou dopravu. "V době, kdy je rozsah služeb dohodnutý a pomalu se tisknou jízdní řády, to není možné," uvedl plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD). Kritizoval také stát za absenci koncepce dopravy. "To zásadně omezuje rozvoj krajů," upozornil. 

Asociace krajů dnes zveřejnila i svůj záměr založit vlastní zdravotní pojišťovnu. Vidí v tom cestu, jak zajistit rovné financování zdravotnických zařízení bez ohledu na to, zda je zřizuje stát, kraje či obce. 

Související: Kraje plánují založit vlastní zdravotní pojišťovnu


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…