Nemáme státníky, jen politiky, říká Okamura. Vstoupit mezi ně nechce

26.06.2011 20:11

Zburcovat a zaktivizovat občany této země se snaží všemi možnými způsoby Tomio Okamura. Se svými názory oslovuje politiky, pronášejí je v médiích, píše na svém blogu. Mluví z duše mnoha lidem, a tak mu píšou i ho oslovují na ulici s přáním, aby vstoupil do politiky. Dostal i nabídky od několika stran, aby za ně kandidoval. V rozhovoru pro Frekvenci 1 ale uvedl, že se na vstup do politiky nechystá.

Nemáme státníky, jen politiky, říká Okamura. Vstoupit mezi ně nechce

Celý život se Tomio Okamura střetával s tím, že ho lidé ze společnosti vyčleňovali. To je hlavní důvod, proč nechce vstoupit do žádné politické strany. „To bych se musel vyhraňovat proti ostatním. Ale já chci lidi spojovat," vysvětlil Okamura svůj postoj moderátorovi Xaveru Veselému v Pressklubu rádia Frekvence 1.

Na jeho názory prezentované v médiích i na vlastním blogu reagují lidé tak, že mu píší nebo ho oslovují na ulicích s přáním, aby aktivně vstoupil do politiky. Ale nejen oni. „Ptali se mě poslanci za TOP 09, zástupci ODS, ale jsou to neformální otázky. Byl jsem tázán třeba i KDU-ČSL, zdali něco neplánuji. Podobně i zástupkyní Věcí veřejných," prozradil viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, kdo ho chtěl zlákat na kandidátku.

Aktivizuje a burcuje. Inspiroval se citátem pastora

„Byli to lidé na úrovni poslanců, místopředsedů nebo předsedů těch stran. Ale oslovili mě i zástupci neparlamentních subjektů, mezi nimi třeba sdružení Suverenita, konkrétně Petr Hannig," uvedl Okamura. I když tvrdí, že do politiky vstoupit nehodlá, svými slovy i činy už v ní dlouho je. „Snažím se jako občan lobbovat u politiků za různé zákony, psát svůj blog, říkat veřejně své názory," přiznává Okamura, že jeho cílem je ostatní aktivizovat a burcovat.

A při zdůvodnění svého počínání se odvolává na citát jednoho německého pastora po nástupu Hitlera v Německu.„Když si přišli pro komunisty, tak jsem mlčel. Když si přišli pro sociální demokraty, tak jsem mlčel. Když si přišli pro Židy, tak jsem také mlčel. A když si nakonec přišli pro mě, tak už nebylo nikoho, kdo by se mě zastal. A to je hluboká pravda," konstatoval Okamura.

Na politiky všech stupňů je třeba víc tlačit

Podle něj musíme být aktivnější, víc tlačit na zastupitele, poslance a senátory. Psát jim. „Klidně když si stěžujete doma nebo s kamarády v hospodě, sepište to a pošlete. Jak těm politikům, tak médiím najednou. A uvidíte, že vám média zavolají, zeptají se, proč tu petici píšete, zavolají i tomu politikovi minimálně na lokální úrovni a už se to rozhýbe," poznamenal Okamura, že ti nahoře přece jen začnou cítit tlak.

Moderátoru Xaveru Veselému pak položil otázku, jaký je rozdíl mezi politikem a státníkem. Vzápětí si na ni sám odpověděl. „Politik plánuje na čtyři roky dopředu. Dělá volební kampaň, snaží se zcela legitimně uchopit moc a realizovat svůj program. A za čtyři roky to začíná znovu. Státník by měl mít vizi na třicet, padesát, sto let dopředu, kam by tenhle národ, tahle země měla jít. A mně připadá, že my máme politiky, ale nemáme státníky," řekl Okamura.

Země by měla mít vizi. Aby Češi mohli být na sebe pyšní

Ve své nové knize Umění vládnout představil vizí na desítky let dopředu s konkrétními návody, kam by se naše země měla ubírat. „Aby si Američani, Francouzi a Němci při pohledu na Čechy řekli, že jsme sice malý národ, možná o něco chudší než oni, ale jsme pro ně přínosem. A naopak aby Češi byli pyšní na to, že jsou Češi," uzavřel Okamura.

K věci:

Pan ministr vyčerpal svůj potenciál, tvrdí Okamura o Pospíšilovi 

Tomio Okamura: Moc bulvární válcuje vládu práva 

Okamura se zlobí: Koaliční kabinet nemůže fungovat. Je to boj o moc 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…