Dolejš kritizuje: Zdanit občany je jednodušší, než řešit korupci

24.06.2011 20:21

Protikorupční vláda Petr Nečase je podle opozičního poslance Jiřího Dolejše (KSČM) jeden velký paskvil. Aby pokryla schodky způsobené z velké části právě korupčními praktikami, ty se snaží pokrýt mimo jiné zavedením jednotné sazby DPH ve výši 19 procent. To si podle Dolejše přímo protiřečí s předvolebními sliby pravicových stran, které se zavázaly, že daňovou zátěž nebudou zvyšovat.

Dolejš kritizuje: Zdanit občany je jednodušší, než řešit korupci

„Odhady uvádějí, že stát, kraje a obce zadávají ročně firmám zakázky v rozsahu 500-640 miliard korun. Pokud by odvody za „pomoc" při zajištění zakázek či, natvrdo řečeno, rovnou úplatky činily z této sumy 10 procent, tak máme 50-64 miliard korun zbytečně vyplacených z veřejných rozpočtů," kritizuje Dolejš současný úplatkářský systém. K horentním sumám v řádech desítek miliard korun ve svých výpočtech podle Dolejše docházejí vedle opozičních poslanců i ekonomičtí experti - o nutnosti změnit stávající praktiky nedávno mluvil třeba i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Vláda nevykazuje žádnou snahu situaci řešit

Neochotu koaličních stran řešit korupci potvrzuje i současné tahanice kolem obsazení postu ministerstva dopravy. „Právě v tomto resortu je soustředěn největší objem vládních kapitálových výdajů, a proto je zde „korupční potenciál" největší," podotýká Dolejš s tím, že ho z vlády zatím nikdo nepřesvědčil, že boj korupcí myslí skutečně vážně.

„Zdanit občany je prostě jednodušší, než reálně sáhnout do zaběhnutého systému veřejných zakázek," píše poslanec. Dodává, že je nezbytné přijmout zákony, které skutečně umožní policii podezřelé zakázky důkladně vyřešit.

Související: Korupce vers. růst DPH 


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …