Škárka dostával dvojí peníze. Za loajalitu a jednorázovou činnost

25.06.2011 6:51

Protikorupční policie v pátek sněmovnu požádala o vydání dvou hlavních aktérů kauzy kabelkovné. Exministr dopravy Vít Bárta má být stíhán za uplácení kolegů, kterým měl dávat peníze za loajalitu. Sám Bárta přitom tvrdí, že s jednalo pouze o půjčku. Jeho bývalý stranický kolega Jaroslav Škárka se má zodpovídat z toho, že od Bárty „cash za loajalitu“ ve výši půl milionu korun několikrát přijal.

Škárka dostával dvojí peníze. Za loajalitu a jednorázovou činnost

Škárka v pátečních Událostech komentářích přiznal, že od Bárty dostával několik měsíců částku 55 tisíc korun za „pracovní loajalitu". Tyto peníze měl poslanec využívat k plnění svého mandátu výkonného místopředsedy strany a údajně je i danil. Úplatek ve výši 170 tisíc korun, o kterém informoval média, měl Škárka dostat v březnu. Za tyto peníze měl v Plzeňském kraji zrušit stranickou buňku, která odmítala dosadit bývalého plzeňského primátora na post v Ředitelství silnic a dálnic.

„Kategoricky odmítám, že bych si ty peníze nechal. Odnesl jsem je na policii," obhajoval se Škárka. Rozdíl v penězích, které od Bárty dostával už od podzimu, a v březnovém úplatku poslanec vidí v tom, že v případě měsíčních 55 tisíc byl s Bártou na příjmu peněz domluvený. Plzeňská aféra naopak představovala pouze jednorázovou akci, ve které Bárta chtěl uplatnit svůj vliv.

„Úplatek jsem v médiích zveřejnil, abych ukázal, že strana Věci veřejné funguje nestandardně," zdůvodňuje rozhodnutí, které zvrátilo jeho politikou kariéru, Škárka. Erik Tabery, šéfredaktor týdeníku Respekt, který Škárkovu kauzu jako první zveřejnil, poslancovým zdůvodnění nevěří. „Vždyť i na těch 55 tisíc měsíčně by měl Škárka mít nějakou smlouvu," podivoval se novinář nad faktem, že poslanec peníze dostával bez jakéhokoli právního zakotvení.


Sněmovna kauzu posoudí až koncem prázdnin

Žádost o vydání obou poslanců posoudí předseda mandátního a imunitního výboru sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). „Budeme řešit, jestli v té žádosti není politická manipulace," vysvětlil v ČT poslanec. Pokud by výbor takové podezření potvrdil, odsunulo by se stíhání na neurčito. Ve sněmovně pravděpodobně přejde případné vydání obou zákonodárců na přetřes až koncem srpna - až tehdy je totiž naplánována řádná poslanecká schůze. Do té doby hodlá výbor Škárku i Bártu vyslechnout a konfrontovat s devítistránkovým policejním spisem. „Pokud výbor nenajde v žádosti žádné nesrovnalosti, já osobně budu hlasovat pro jejich vydání," uvedl Tejc.

Předsedkyně sněmovny Němcová s vydáním souhlasí

Věcí veřejné se k požadavku protikorupční policie zatím nevyjádřily. Vedení si však za Bártou stojí. „Dvacet let tu za korupci nikdo nebyl zavřený. A najednou to má být někdo z VV? To ve mně vzbuzuje pochybnosti," uvedla předsedkyně poslanců strany Karolína Peake v rozhovoru pro server Novinky.cz. I ona však vyšetřování vítá s tím, že se konečně vysvětlí některé neobjasněné aspekty kauzy.

S vydáním obou zákonodárců souhlasí i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Budu hlasovat pro vydání v případě pana Bárty i pana Škárky. Mohlo by se to změnit jen v případě, kdy by se zjistilo, že policie postupovala procesně špatně nebo že nepředložila dostatečné důkazy. To ale nepředpokládám," řekla dnes serveru iDnes.cz. Premiér Nečas, který je momentálně v Bruselu, se ke kauze nechce vyjadřovat s tím, že nemá potřebné informace.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…