Sněmovní penziony zůstanou prázdné. Poslanci radši vyrazí k moři

26.06.2011 17:56

Poslancům se vloni zvýšily ceny za rekreaci ve sněmovních penzionech. Až do té doby totiž bylo možné tam pořídit dovolenou doslova za hubičku. ParlamentníListy.cz nyní před nadcházející hlavní dovolenkovou sezónou a sněmovní letní pauzou, proto zjišťovaly, kolik poslanců letos po navýšení cen do rekreačních zařízení sněmovny míří. Odpovědi byly rozpačité, o velkém zájmu a možnosti přeplnění kapacity zařízení nesvědčily.

Sněmovní penziony zůstanou prázdné. Poslanci radši vyrazí k moři

Poslanci totiž od loňského listopadu musí místo dosavadních 250 korun za noc s plnou penzí zaplatit v hotelích v Lipnici nad Sázavou a v Harrachově 450 korun. K podražení došlo na žádost předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), které potvrdil pak i sněmovní kancléř.

Čtěte také:
 Rekreace se nově prodraží i ministrům

Navýšení cen však s sebou přineslo podle zjištění ParlamentníchListů.cz jiný nepříjemný dopad. Poslanci totiž podle všeho ztratili o tento typ "závodní" rekreace zájem. Z patnácti oslovených, připustil totiž několik dnů dovolené v jednom ze zařízeních pouze jediný poslanec - předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Nezařazený poslanec Stanislav Huml to nevyloučil, nicméně konkrétně neodpověděl. "Ještě nevím, obecně si myslím, že rekreační střediska mají smysl, a tak svoji účast v nich nevylučuji," uvedl Huml v odpovědi pro ParlamentníListy.cz.

Jediný Gazdík poslaneckou ubytovnu využije

To Gazdík odpověděl přímo. "Ano, rád bych tam jel alespoň na tři dny s rodinou a přáteli. Přiznám se však, že nyní budu asi váhat, poněvadž bych nerad, abych se kvůli tomu stal terčem novinářů, kteří budou někde číhat za plotem," připustil Petr Gazdík ParlamentnímListům.cz . Podle něj je totiž velmi zvláštní zájem médií o rekreaci poslanců, když různá rekreační zařízení mají i ministerstva a další státní instituce, o jiných firmách ani nemluvě.

"Co je na tom tak zvláštního, že máme své rekreační zařízení? Navíc ceny jsou v něm nyní již srovnatelné s jinými penziony...Ano, poslanci mají vyšší platy, ale proč by měli jezdit jinam, do jiných penzionů či hotelů, když je toto právě pro ně?" pozastavil se nad otázkou, zda a kam se vyjede rekreovat. Dodal, že se obává toho, že právě všeteční novináři mohou být důvodem toho, proč není nakonec rekreační středisko pro poslance v létě využité.

Doplnil ještě, že v uplynulých měsících již mnohokrát s ostatními spolustraníky uvažovali o tom, že využije jedno ze dvou rekreačních míst poslanecký klub TOP09 ke svému výjezdnímu zasedání. "Bohužel, na to kapacita těchto zařízení nestačí, proto jsme takový nápad uskutečnit nemohli. Přiznám se tedy, že budu v rekreačním zařízení pro poslance letos úplně poprvé - nikdy před tím jsem tam nebyl," uvedl ještě Gazdík.

Psali jsme:
Poslanci jednali za rok 61 dnů. Teď mají do září volno

Novináři za nezájem asi nemohou. Háček bude jinde...

To, že by důvodem nezájmu poslanců o rekreaci v jejich zařízení, byli všeteční novináři číhající za plotem pro získání zajímavého snímku ze soukromí politiků, si však většina politické reprezentace zřejmě nemyslí. 

"O rekreaci v zařízení pro poslance opravdu ani na vteřinu neuvažuji, neboť představa, že bych se tam potkávala s některými kolegy, by mně mohla dovolenou pokazit. Připadala bych si tam možná jako v reáliích filmu Anděl na horách. Nechápu, že to může někoho lákat. Tato střediska se měla už dávno prodat. Já dovolenou strávím ve východních Čechách a v Chorvatsku," prozradila na sebe poslankyně ODS Jana Černochová. 

V plánech na dovolenou nefiguruje rekreační středisko poslanců ani u Michala Doktora (ODS). "Nikdy jsem tam nebyl, protože od roku 1994 jezdím trávit dovolenou na stále stejné místo. jen proto, že jsem toho času potentát, nebudu jezdit ani do parlamentního střediska, ale ani do Toskánska," reagoval s mírným rýpnutím do vlastních řad pro ParlamentníListy.cz Doktor.

Vítězslav Jandák (ČSSD) přiznal, že byl v Lipnici nad Sázavou v minulosti jednou a byl tam velmi spokojený. "Nicméně na dovolenou se tam nechystám. Plánuju ji doma v jižních Čechách, občas v Praze a chystám se také do Chorvatska," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Ani do jednoho z rekreačních zařízení poslanců nemíří prý ani Jiří Dolejš (KSČM). "Nikdy v minulosti jsem tam také nebyl, nevidím důvod ke změně. Jezdívám totiž pravidelně na chatu po svých rodičích - letos tomu nebude jinak," zareagoval Dolejš.

Bohdalová na Slovensko, Peake raději do USA

Jak se dále ukázalo, ani Vlasta Bohdalová (ČSSD) v žádném z rekreačních zařízeních Poslanecké sněmovny nikdy v minulosti nebyla a nechystá se tam ani letos. "Neuvažuji o tom. Na dovolenou vyrazím na Slovensko k rodičům a poté tradičně k přátelům do Poreče. Jezdíme tam každoročně už 11 let," sdělila Bohdalová ParlametnnímListům.cz.

To, jak to vypadá v rekreačním zařízení pro poslance, nezjistí letos pak ani předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake. "Nikdy jsem tam nebyla, ani se tam nechystám. Budu ráda, když se mně podaří na nějakou dobu odletět za zbytkem rodiny do USA, další volno si asi už nebudu mmoci dopřát," odpověděla Peake.

De facto tak potvrzuje postoj své spolustranické kolegyně a místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové. Ta se totiž již před časem vyjádřila o možnosti rekreace za hubičku velmi kriticky a byla jednou z těch, které nekompromisně trvaly na tom, aby ceny v rekreačním zařízení pro poslance byly zvýšeny.

Klasnová: socialistický moloch...a také možný typ dekadence...

"Sněmovna je v některých věcech takový socialistický moloch a ta poslanecká ubytovna k tomu patří. Poslanecký plat není tak nízký, aby si poslanci nemohli dovolit platit běžné ceny," uvedla tehdy Klasnová s narážkou na výši poslaneckých příjmů.

I proto asi není překvapující současná odpověď této véčkařky, že v poslaneckém rekreačním zařízení nikdy v minulosti nebyla a určitě se do něj ani nechystá. "Chápu totiž ještě to, že objekt slouží zaměstnancům Poslanecké sněmovny, ale poslanci snad skutečně nepotřebují využívat těchto služeb za režijní ceny. I proto jsem se zasadila, aby se ceny v těchto objektech zvýšily tak, aby pokryly náklady a sněmovna je nemusela dotovat. Osobně bych byla pro prodej obou těchto zařízení. Nemluvím ani o tom, že trávit dovolenou s ostatními poslanci, by mně připadalo poněkud dekadentní," uvedla pro ParlamentníListy.cz Klasnová.

 Den s plnou penzí za 449 korun. A přesto zájem není

Úřad Poslanecké sněmovny vlastní dvě rekreační zařízení, jedno v Lipnici nad Sázavou, druhé v Harrachově. Podle nových cen stojí nyní lůžko na osobu a den 264 korun místo dosavadních 50. Sjednotila se i cena plné penze na den, za kterou nyní poslanci zaplatí 185 korun. Celková cena pobytu za den tedy vystoupá na 449 korun.

V Lipnici nad Sázavou platili poslanci až do loňského roku za nocleh a plnou penzi 241 korun, v Harrachově 252 korun. Nutno dodat, že ani tehdy však nebývala kapacita zařízení plně vytížena.

Současné ceny by nyní měly pokrýt náklady. Doteď na provoz obou vil sněmovna ročně doplácela okolo pěti milionů korun.

A jelikož není rekreační zařízení jako rekreační zařízení, je třeba uvést, že v obou, která poslancům k rekreaci zůstala, lze za umělého osvětlení (i ve dne) hrát tenis, procházet se v rozlehlém lesoparku, odpočívat v soukromé sauně a restauraci nebo se koupat v bazénu. Rekreační střediska jsou oplocena a schována za houštinou stromů, jejich správci je v doprovodu psů před veřejností přísně střeží. Za plot nepustí nikoho, kdo nemá povolení od Kanceláře Poslanecké sněmovny.  

Čtěte také:
 Rekreace za babku ve sněmovním středisku bude minulostí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…