Véčka se sešla na klubu, chystají se na klíčové jednání

26.06.2011 17:38

AKTUALIZOVÁNO Věci Veřejné se na svém poslaneckém klubu připravují na klíčové jednání, které propukne v Kramářově vile od půl sedmé. Měly by s partnery z koalice dohodnout tzv. dodatek ke koaliční smlouvě, reagující na změnu poměrů ve vládě i ve sněmovně poté, co deník MfDNES zahájil svou sérií článků o vnitřním fungování nejmenší vládní strany politický pád neformálního lídra Víta Bárty.

Véčka se sešla na klubu, chystají se na klíčové jednání

Na programu toho má koaliční devítka skutečně mnoho a je otázkou, jak moc neústupné VV v neděli večer budou. Soudě dle předchozích prohlášení členů vedení strany a ostatně i usnesení XIII. volebního sjezdu Véček by mohlo jít do tuhého.

Na uzavření dodatku ke koaliční smlouvě totiž zbývají už jen čtyři dny, pokud strana bude chtít dostát svého slova. To bylo po posledním krachu koaličních rozhovorů jasné- buď premiér Petr Nečas splní programové požadavky VV a dá jim opět k dispozici čtyři ministerská křesla v duchu původní smlouvy z léta 2010, nebo z vlády a reformní koalice odejdou a mohou pak hlasovat i s opozicí.

Když nejde o úspěch

VV požadují zejména vyšší zdanění právnických osob a především hazardu, jak již dlouho proklamuje jejich poslanec Josef Novotný. Rovněž diskuse o prokazování původu nabytých příjmů nad 20 milionů korun zřejmě zaplní část času, vyhraženého jednání v Kramářově vile. Zásadnější než koaliční program a jeho kompatibilita s předvolebními cíli Věcí Veřejných bude ale otázka personálního obsazení jednotlivých ministerstev.

VV již týden upozorňují, že by z vlády měl odejít jejich "úřednický" ministr dopravy Radek Šmerda. Model, kdy aférami vláčeného Víta Bártu nahradil jeho náměstek bez politické příslušnosti k VV, se prý Johnovým stratégům jeví jako dlouhodobě nevýhodný. Ať totiž Šmerda dokáže ve svém úřadě sebevětší zázraky, primárně budou vždy jeho a VV z nich nemohou patřičně politicky těžit. Naopak proti údajné ministrově laxnosti a nebezpečí návratu velkých hráčů v oblasti zakázek na dopravní stavby vystupuje nový místopředseda VV Tomáš Jarolím. Jak sdělil ParlamentnímListům.cz, na Šmerdovi mu vadí především neřešení personálií na ŘSD v Ústeckém kraji, odkud pochází.

Kdo místo Šmerdy?

Nejdiskutovanější jméno v kategorii možných Šmerdových nástupců je člen dozorčí rady ČD Lukáš Hampl. Nabídku na ministerský post měl údajně dostat i sám Jarolím. Překvapením by pro koaliční partnery byl požadavek na výměnu takřka neviditelného ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského.

I s ním má Jarolím problém, nedostatečně prý ve svém úřadu komunikuje s regiony. Konečně posledním jménem, o kterém se spekuluje jako o nové tváři v Nečasově kabinetu, je místopředsedkyně VV a šéfka jejich poslaneckého klubu Karolína Peake. VV pro ni původně chystaly ministerstvo spravedlnosti, odkud podle jejich představ měl odejít Jiří Pospíšil z ODS.

K tématu:
Uznávaný filozof Jan Sokol: Bárta vše myslel dobře
Ostrá advokátka se pustila do ministra. Pospíšile, toto je na odchod

Využijí VV poměrů na státních zastupitelstvích?

Nakonec ale nabídka od koaličních partnerů zní jinak- vicepremiérka a šéfka Legislativní rady vlády. Otázkou zůstává, jak moc VV jako problém vnímají zastavení vyšetřování kauzy Drobil a roli Vrchního státního zastupitelství v Praze v této záležitosti. Právě za přílišnou benevolenci k šéfovi VSZ Vlastimilu Rampulovi je nyní Pospíšil kritizován. VV by toho mohly využít k obnovení požadavku na resort spravedlnosti pro Peake. Pravděpodobnost, že na takovou podmínku setrvání VV v koalici ODS přistoupí, je ale takřka nulová. ParlamentníListy.cz se pokusily zjistit postoj VV ještě před jednáním jejich poslaneckého klubu, avšak bezvýsledně. Jediným, kdo se před schůzí klubu ve sněmovně vyjádřil, byla Peake, ta však jen pro ČTK uvedla, že jednání bude pravděpodobně dlouhé.

Zato Tomáš Jarolím, další z místopředsedů, má v situaci celkem jasno. "Budeme požadovat jiné fungování orgánů činných v trestním řízení. Kauza Drobil a její ukončení není podle mě nijak vyjímečná. Fungování současného ministra spravedlnosti je skoro vždy zárukou, že spravedlnosti nebude učiněno zadost, viz plzeňská práva či Drobil. Podnikatelsko politické mafie si nebudou podřezávat větev, na které sedí. Vnímám to i jako důvod neochoty staré gardy politiků i jen se bavit o majetkových přiznáních nebo akciích na doručitele. Pokud k tomu ale nebude vůle, nemá koaliční spolupráce žádný smysluplný potenciál," říká Jarolím nahlas pocit, který pod podmínkou anonymity zazníval od řady členů strany na květnovém volebním sjezdu v Hradci Králové.


Jdou si po krku každý týden. John se směje výhrůžkám Nečase
Peake otevřeně: Vykopnou nás z vlády. Měli jsme odejít sami
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…