Benda z ODS připustil předčasné volby

27.06.2011 14:31

„Jsou to tradiční koaliční tanečky. Věci veřejné pořád hledají nějaké problémy, pořád se na sebe snaží upoutávat pozornost. Pevně ale věřím, že převládne zdravý rozum a ochota spolupracovat.“ Těmito slovy odpověděl místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ParlamentnímListům.cz na dotaz, zda to tentokrát myslí Věci Veřejné s odchodem z vlády vážně. ODS má podle Bendy rozpracované i další varianty postupu včetně předčasných voleb.

Benda z ODS připustil předčasné volby

Pokud jde o to, zda má ODS nějaký připravený scénář pro případ, že se VV přece jen rozhodnou odejít z vládní koalice, Marek Benda konstatoval, že je sice předčasné o tom mluvit, ale je pochopitelné, že občanští demokraté musí být připraveni na různá řešení. „Samozřejmě, že má ODS připravené různé varianty - od menšinové vlády až po předčasné volby. Stále ale věřím ve zdravý rozum," řekl místopředseda a poslanec Marek Benda. „Navíc o tom nechci předem hovořit. Vyčkejme."

V situaci, kdy už vlastně nikdo neví, čeho tím Věci Veřejné dosáhnout, Marek Benda konstatoval, že to nevědí nejspíš ani VV samy. Nevím, zda je to reálná představa, nebo na sebe superguru potřebuje upozornit. A upoutat pozornost. To je ten dojem, který to dělá na mě, ale neumím v nich číst, protože každou chvíli je to u nich jinak," řekl.

Napsali jsme:
Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží
Kníže poslal včera Bártu do háje. Čtěte o vládě v rozkladu
Kalousek nakopl Věci veřejné: Ať si to s vámi vyřídí Nečas
Bárta píše: Když lidem neřekneme pravdu, pověsí nás na kandelábry

Rozpočet se řeší na vládě, ne na koaličním jednání.

Benda připomněl, že nikdy nebývalo zvykem, že by byl státní rozpočet předmětem koaličních dohod. Že to byl vždy funkční materiál vlády. „Nepamatuji, že by byl kdy rozpočet součástí koaličních jednání," řekl Benda, který je zpravidla vždy dobře informovaný.

Ani Marek Benda nedokáže s jistotou říci, zda jde jen o koaliční taneček Věcí Veřejných, nebo to tentokrát myslí vážně. „Myslím, že je to skutečně pouze snaha supergurua Věcí veřejných (Víta Bárty - pozn. red.) o maximální zviditelnění se a vyvedení rozhodování o věcech vlády do K9. Počkejme do 30. června, pak uvidíme."

Je to problém, tvrdí Bartoš

„Neumím to dešifrovat, ale podle mne je to problém", konstatoval méně optimisticky poslanec ODS Walter Bartoš na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda VV opět jen vyhrožují, nebo skutečně odejdou.

„Teď to opravdu nedokáži ani říct, ani přesně definovat jejich postoj. Vnímám to jako velký problém, ale nechci o tom zatím hovořit, protože se teď budeme o tom radit," konstatoval Bartoš před odpoledním jednáním výkonné rady ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …