Celebrity a necelebrity na radnicích. Ani ti druzí nejsou samí pracanti

27.06.2011 18:48

Loňské volby do obecních zastupitelstev vyslaly do komunální politiky spoustu známých tváří. V hlavním městě například exguvernéra ČNB Zdeňka Tůmu, bývalého hokejového reprezentanta Petra Břízu, zpěváka Jana Kalouska či herečku Kateřinu Kornovou. V menších místech ale i žokeje Josefa Váňu nebo moderátora Dalibora Gondíka. Časopis Týden zkoušel zjistit, jak celebritám politika jde.

Celebrity a necelebrity na radnicích. Ani ti druzí nejsou samí pracanti

Do politiky se v minulém roce vrhnul rocker Jan Kalousek, o němž ODS jednu dobu uvažovala jako o možném pražském primátorovi. Po osmi měsících ve funkci zastupitele chuť do politiky neztratil a dokonce pošilhává po celostátní úrovni. Byl by rád, kdyby s ním ODS počítala i pro příští volby, a i proto chce zažádat o členství a stát se pevnou součástí modré strany.

Bývalý hokejový brankář a nynější šéf HC Sparta Praha Petr Bříza je stejně jako Kalousek členem kulturního výboru na pražském zastupitelstvu, ale jeho parketa je jinde. „Primárně v tuto chvíli řeším sport," svěřuje se časopisu Týden šéf výboru pro volný čas a sport. Podle zastupitele z opoziční TOP 09 patří oba spíše ke skupině „mlčičů" než „mluvičů", ale jinak oceňuje Břízu jako inteligentního a schopného a Kalouska jako snaživého zastupitele.

Komunální politika je o drobné práci i banalitách

Ze všech hvězdných nováčků na pražském zastupitelstvu má největší absenci bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který chyběl na více než polovině jednání zastupitelstva. „Zklamal mě. Neprojevuje se, nechová se jako lídr, a tak se nabízí otázka, jestli mu nešlo jen o to primátorství," přemítá nad exguvernérovou prací na radnici Daniel Hodek z ČSSD.

„Nevidím u zastupitelů rozdíl mezi celebritami a necelebritami. I mezi těmi druhými je dost těch, co nejsou právě velkými pracanty," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. Podle něj zastupitelé z řad celebrit často čekají, že půjde o ad hoc posuzování dobrých nápadů. „Nedochází jim, že jde o drobnou práci a řešení spousty banalit," dodává politolog.

Kornová na zastupitelstvu ještě veřejně nepromluvila

Na jednání zastupitelstva i komisí na Praze 1 pravidelně dochází herečka Kateřina Kornová. „Musím říct, že jsem paní Kornovou neslyšela promluvit snad ani jednou. S žádnou iniciativou zatím nepřišla, nijak se neprojevuje," popisuje její kolegyně ze sociální komise Jana Pařízková z Věcí veřejných.

„Nemyslím si, že zastupitel má přijít na jednání jednou za čas a pronést tam plamenný projev. Naopak oceňuji ty, kteří tam chodí pravidelně, studují podklady, jsou aktivní při jednání svého klubu. Nejvíce o zastupiteli vypovídá, jestli o něco zajímavého usiloval a jestli se mu něco povedlo," tvrdí politolog Jelínek, podle něhož je důležité, aby vůbec nějaké informace existovaly, protože většinou je jen malá šance dozvědět se, jak zastupitelé pracují.

Regionální média by se na zastupitele měla víc zaměřit

V politice nenašel velké zalíbení ani slavný žokej Josef Váňa, jehož loňské volby vynesly do křesla místostarosty západočeské vesnice Chyše. Nadšení netryská ani z bezpartijního zastupitele v Rudné u Prahy herce a moderátora Dalibora Gondíka, který kandidoval za ODS. „Lidé jsou nepoučitelní a známé tváře budou volit i nadále bez ohledu na to, jestli ty celebrity, které jsou v komunální politice nyní, pracují, nebo ne," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš.

Podle odborníka by se mělo volit v menších volebních obvodech, aby lidé měli větší šanci kandidáta znát. Takhle volí vedle celebrit třeba i příslušníky určitých profesí jako lékaře nebo ředitele škol. „Apeloval bych jednak na zastupitele, aby to opravdu dělali, když už do politiky šli. A na média, ať po nich i na té regionální úrovni jdou. Lidi by to určitě zajímalo a pro další volby by si udělali obrázek," míní Mikeš.


K věci:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…