Radku Johne, už se rozhodni. Když podržíš vládu, prý padneš

27.06.2011 16:21

Pokud VV neodejdou konečně z koalice s TOP 09 a ODS, může se jejich vedení rozloučit s podporou ze strany některých místních klubů strany. Na prvním místě pak toho, který v Rožnově pod Radhoštěm vede místní zastupitel Tomáš Hradil. V Chebu dokonce navrhují lídrům VV naprosto pragmatický přístup k podpoře menšinových vládních návrhů.

Radku Johne, už se rozhodni. Když podržíš vládu, prý padneš

Nedělní jednání koaliční K9 skončilo pro všechny tři zúčastněné strany krachem. Zaseklo se podle dostupných zdrojů na penězích pro Fond dopravní infrastruktury, pro který VV požadovaly navýšení o 14 miliard korun. Důležitější než důvod, proč se rozhovory o dodatku koaliční smlouvy nezdařily, je ale ultimátum VV, podle nějž strana opustí vládu a koalici v případě, že nebude dodatek hotový do 30. června. Koalici tak zřejmě zbývají poslední tři dny života.

Opusťte koalici, nebo vás přestaneme podporovat

Někteří členové VV z místních organizací strany by ji ale nejraději viděli rozpuštěnou už dávno. Zatím nejdále zašel klub VV v Rožnově pod Radhoštěm, který dal vedení strany svůj názor jasně najevo. "Pane předsedo, pokud konečně neodstoupíte od projektu vládní koalice, definitivně ztratíte podporu klubu v Rožnově. To je sice pro Vás zanedbatelný problém, ale umím si představit, že nas budou následovat další kluby," avizuje rebelii v základních organizacích strany šéf rožnovského klubu.

Napsali jsme:
Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží
Kníže poslal včera Bártu do háje. Čtěte o vládě v rozkladu
Kalousek nakopl Věci veřejné: Ať si to s vámi vyřídí Nečas
Bárta píše: Když lidem neřekneme pravdu, pověsí nás na kandelábry

"Snažíme se apelovat na celostátní vedení naší strany, protože si myslíme, že jejich rozhodnutí nekorespondují s vážností situace a máme informace, že velká část naší členské základny v tuto chvíli jednoznačně požaduje ukončení hrátek na vládní úrovni a rovněž konec spolupráce s TOP 09 a ODS," řekl ParlamentnímListům.cz šéf rožnovského klubu Tomáš Hradil.

Kolik klubů se nakonec ozve? Rožnovští to tají

Podle informací ParlamentníchListů.cz ale nejsou rožnovští ve své iniciativě osamoceni. Zatímco usnesení v tomto duchu zatím přijali jako jediní, řada klubů minimálně ve Zlínském a Moravskoslezském kraji se k tomu chystá. "Nebudu říkat které, protože jsem zmocněn hovořit jen za Rožnov, ale mají to v plánu. Zatím jde o interní komunikaci," potvrdil informaci Hradil.

Při kontaktování jednotlivých místních buněk VV v kraji ale ParlamentníListy.cz zjistily jinou zajímavou skutečnost. Minimálně polovina kontaktů na místní lídry Véček již dávno neplatí. "Naše organizace v Napajedlech už neexistuje, udivuje mě, že je tam stále kontakt na mě. Nejsme v kraji jediní, podle mých informací skončilo kromě nás asi 6 dalších klubů," řekl ParlamentnímListům dnes již bývalý místní lídr VV Stanisla Kašík.

Klaus ke vládě: Skřípe to. Ale o krizi nejde

Chebské stanovisko je mírnější, přesto prý radikální

Poněkud mírnější stanovisko, byť ostatními kluby v kraji označené jako poněkud radikální, mají i straníci v západočeském Chebu. "Pan předseda John nás navštívil, a předali jsme mu naše stanovisko. Upřímně řečeno, s tím nedělním výsledkem jsme počítali, to bylo jasné. VV bohužel nemají potenciál k tomu, aby dokázaly prosadit takto ve vládě své plány. O dkoaličních partnerů se nedá čekat, že by ze svého programu ustupovali," uvedla pro ParlamentníListy.cz šéfka chebské organizace VV Jarmila Dušková.

Chebští požadují, aby VV odešly z vlády i koalice, ale jednotlivé reformní kroky nadále podporovaly. Prostou a pragmatickou výměnou za to, že nyní již menšinová vláda protlačí protikorupční zákony z dílny Věcí Veřejných. "Má to tu výhodu, že odpovědnost za reformy bude výhradně na bedrech ODS a TOP 09 a my dosáhneme svého," vysvětluje svůj návrh směrem ke stranickým špičkám Dušková.

Její spolustraníci z jiných regionů se k návrhům Chebu i rezolutnímu požadavku Rožnova tváří rozpačitě. "My máme do 30. června čas. Vše je zejména hra nervů, chápu že zdanění hazardu pro TOP 09 a daňové přiznaní pro ODS je jako červený hadr," komentoval prozatímní konec jednání šéf Véček v Královéhradeckém kraji Jan Hrdina.

Jarolím: Čas odejít nastal dávno

Ostrá slova vůči koaličním partnerům ale zvolil poslanec z jeho regionu Jiří Štětina. "VV jsou trvale napadány, dokonce jsem četl, že by měly být postaveny mimo zákon. Žádná korupce se řešit nechce a jediné, na co budeme přísní, je podplácení Víta Bárty. Návrh dalších rozpočtových škrtů do roku 2014 je pro občany nepřijatelný.Koaliční dohoda není naplňována, místo toho se vysílají silná slova proti VV," zhodnotil vládní spolupráci s ODS a TOPkou Štětina.

Že je načase koalici rozpustit, si myslí i místopředseda VV a zároveň jediný člen vedení, který nesedí ve sněmovně, Tomáš Jarolím. "Podle mě je na to čas již delší dobu. Od jedníní K12, kdy nám odebrali Ministerstvo vnitra. Nicméně i kluby by měly respektovat a ctít vedení strany," vzkázal do Rožnova a Chebu.

Radek John v rozhovoru pro časopis Týden po nedělním jednání uvedl, že VV považují 30. červen za konec platnosti koaliční smlouvy, která tvoří základní rámec společného vládnutí TOP 09, ODS a VV. Zároveň ale vyjádřil naději, že do čtvrtka, kdy by se mělo definitivně rozhodnout, ještě jednání proběhnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…